Plus Zweedse universiteiten filteren C02 uit de lucht met mineralen

Twee Zweedse universiteiten hebben een duurzaam materiaal voor CO2-afvang ontwikkeld. Het materiaal, een schuim verrijkt met koolstofvangende mineralen, is ook gebruiksvriendelijk en goedkoper.

Tom Wolfs | 13 december 2019
Co2 Uitstoot

Koolstofdioxide uit de lucht halen en hergebruiken als grondstof voor tal van toepassingen. Nu verschillende bedrijven er pilootprojecten rond opzetten, is het lang geen fictie meer. Om CO2 af te vangen worden er doorgaans filters met ‘amines’ gebruikt. Dat zijn moleculen die zich makkelijk aan koolstof binden en die worden toegevoegd aan een vloeistof.

Schuim met zeolieten

Hoewel de amines bijdragen aan een duurzame technologie, zijn ze zelf niet milieuvriendelijk. Zo is er erg veel energie nodig om de aminevloeistof weer te scheiden van CO2. Energie die vaak wordt opgewekt door de verbranding van fossiele brandstoffen. Bovendien zijn er grote hoeveelheden van de moleculen nodig, en tast de vloeistof de pijpleidingen en tanks van de filter aan.

Een nieuw materiaal ontwikkeld door onderzoekers van de Zweedse Chalmers University of Technology en de universiteit van Stockholm gaat die nadelen uit de weg. Hun schuim op biologische basis – samengesteld uit gelatine, cellulose en ‘zeolieten’ – is duurzamer, goedkoper en gebruiksvriendelijker dan de amines.

In het schuim zijn het de zeolieten die CO2 opslaan. Zeolieten zijn een natuurlijk materiaal, een mineraal, dat al lang gekend is voor zijn capaciteit om koolstof te vangen. De innovatie van de onderzoekers bestaat erin het mineraal zo te bewerken dat het wordt opgenomen door het schuim. Het resultaat: een vast, poreus materiaal dat eenvoudig te verwerken is in filters.

Klimaatdoelstellingen

De Zweedse onderzoekers zien het schuim als een belangrijk puzzelstuk in de zoektocht naar manieren om de klimaatdoelstellingen te halen. Ze zijn op zoek naar partners om het materiaal uit te testen op een grotere schaal.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.