Plus Zorgt de energietransitie voor een geopolitieke aardverschuiving?

Beeld je in dat elk land ter wereld instemt met het Klimaatakkoord van Parijs. En beeld je vervolgens in dat fossiele brandstoffen helemaal tot het verleden behoren. Welk effect zal die evolutie hebben op de geopolitieke machtsverhoudingen? 

Andrew Barron | 2 maart 2018
Nasa 2027226312
Foto door NASA

De twintigste eeuw werd gedomineerd door kolen, olie en gas. Maar door de shift naar een zero-emissionsamenleving, zullen heel andere elementen een sleutelrol spelen. Zo is kwartsiet een veelgebruikte basisgrondstof voor de siliciumtechnologie in zonnepanelen. Lithium zit in de meeste batterijen en zeldzame aardmetalen – in het bijzonder lanthaniden zoals neodymium – worden gebruikt in de magneten van windturbines. Koper is een belangrijke geleider voor windenergie-elementen. Spoelen van generatoren, stroomkabels, transformatoren en omvormers hebben allemaal koper nodig.

Wie verliest er bij de switch van kool naar silicium, koper, lithium en zeldzame aardmetalen? De landen die de productie van fossiele brandstoffen hebben gedomineerd, zijn ons allen welbekend. Venezuela, Saudi-Arabië, Canada, Iran en Irak hebben de oliemarkt in handen. Iran, Rusland, Qatar, Turkmenistan en de Verenigde Staten hebben het monopolie op gas en de VS, China, Rusland, Australië en en India teren op kool. 

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.