Plus Zijn we straks allemaal wetenschapper?

CurieuzeNeuzen, CurieuzenAir, Telraam … Onderzoeken waarbij burgers betrokken worden, zijn de laatste jaren razend populair. Waar komt het fenomeen vandaan? En is er een grijze zone tussen citizen science en activisme? Susanova klopte aan bij Michiel Van Oudheusden van het Life Sciences & Society Lab van de KU Leuven.

Dit artikel maakt onderdeel uit van het magazine:
Susanovamagazine december 2021
Inès Aoun | 14 december 2021
Shutterstock 1301806378

In 2018 was heel Vlaanderen in de ban van een grootschalig onderzoek naar luchtkwaliteit. Zo’n 20.000 Vlamingen werden uiteindelijk uitverkoren om een CurieuzeNeus te worden. Professor Filip Meysman van de Universiteit Antwerpen coördineerde het project en kreeg daarvoor de hulp van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM), de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO), het Onderzoeksinstituut voor Arbeid en Samenleving (HIVA) en de krant De Standaard.

Het fenomenale succes leidde tot verschillende spin-offs die dit jaar van start gingen, zoals CurieuzeNeuzen in de Tuin en CurieuzenAir, dat zich toespitst op het Brussels Gewest. “Het effect van die campagnes is niet te onderschatten”, zegt Michiel Van Oudheusden, senior researcher aan het Life Sciences & Society Lab van de KU Leuven. “Vroeger hoorde je politici nauwelijks een woord reppen over luchtkwaliteit. Sinds CurieuzeNeuzen is schone lucht niet meer uit de actualiteit weg te denken.”

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.