Plus Zijn vleesvervangers gezonder?

Plantaardige alternatieven voor vlees zijn niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor de gezondheid. Dat blijkt uit een samenvatting van 43 verschillende wetenschappelijke studies.

Inès Aoun | 3 augustus 2022
Pexels Roman Odintsov 4551948

Christopher Bryant, Honorary Research Associate voor het departement psychologie van de universiteit van Bath analyseerde 43 studies over gezondheids- en milieueffecten van plantaardig voedsel. Daarnaast nam hij ook onderzoeken door over de attitude van consumenten ten opzichte van dat type voedsel.

Duurzaam?

De analyse van die studies, gepubliceerd in het tijdschrift Future Foods, bevestigt dat plantaardige producten over het algemeen veel minder landbouwgrond en water nodig hebben en minder CO2-uitstoot veroorzaken dan dierlijke producten. Een paper berekende bijvoorbeeld dat door 5 procent van de rundvleesconsumptie in Duitsland door plantaardige eiwitten (meer specifiek proteïneballetjes gemaakt van erwten) te vervangen, acht miljoen ton CO2-equivalent per jaar vermeden kan worden.

Een andere studie stelde via een levenscyclusanalyse vast dat plantaardige burgers tot 98 procent minder uitstoot veroorzaken in vergelijking met rundvleesburgers. In datzelfde artikel staat ook dat plantaardige burgers tot 97 procent minder kans geven op eutrofiëring (algengroei) van zoetwater. Wat betreft landgebruik geven verschillende studies aan dat plantaardige producten een duurzamer alternatief vormen. Onderzoekers vonden bijvoorbeeld dat runderen in vergelijking met plantaardige producten 2,8 tot 8,9 keer meer landbouwgrond innemen. Op het vlak van energie zijn de resultaten minder duidelijk.

Gezond?

Plantaardige alternatieven blijken over het algemeen ook een beter voedingsprofiel te hebben dan dierlijke producten. Eén studie beoordeelde 40 procent van de conventionele vleesproducten die aangeboden worden in Britse warenhuizen als “minder gezond”, in vergelijking met slechts 14 procent van de plantaardige producten. 46 procent van het vlees had bovendien een hoog vet- en zoutgehalte, voor plantaardige alternatieven ging dat om 20 procent.

Bryant vond dat plantaardige producten minder vet en cholesterol bevatten, maar wel minder ijzer, biologisch beschikbare proteïnen en vitamine B12. Dat laatste kan voor een deel opgelost worden door ingrediënten toe te voegen als microalgen of spirulina. Die kunnen bepaalde stoffen in plantaardige producten als aminozuren, vitamines B en E en antioxidanten een flinke boost geven.

Andere studies stelden vast dat plantaardige alternatieven, met name soja en mycoproteïne (dat in quorn zit), evengoed gebruikt kunnen worden om spiermassa op te bouwen. Ook gewicht verliezen kan volgens een studie perfect met een vleesarm dieet.

Wat vindt de consument?

Bryant ging ten slotte na of consumenten plantaardige producten beschouwen als gezond. Het antwoord is dubbel. Ondervraagde consumenten vinden het voedsel gezonder tenzij ze de ingrediëntenlijst lezen, die een lange opsomming van alle additieven bevat. Ook labovlees werd gezien als minder gezond.

Op andere vlakken is er eveneens werk aan de winkel. Er is nog veel marge om de smaak, textuur en bereidingswijze te verbeteren, zegt Bryant.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.