Plus Wetenschappers ontwikkelen speciale witte verf die gebouwen afkoelt

Amerikaanse onderzoekers ontwikkelden een witte verf die koeler blijft dan de omgeving, zelfs in direct zonlicht. De verf zou daardoor kunnen dienen als een soort airconditioning die geen energie verbruikt.

Koenraad Coel | 2 november 2020
Koelende verf in zonlicht
Purdue University photo/Jared Pike

Onderzoekers aan de Amerikaanse Purdue universiteit ontdekten een nieuwe formule om witte acrylverf te maken die 95,5 procent van het zonlicht reflecteert en ook heel efficiënt warmte uitstraalt. Dankzij die combinatie blijft een beschilderde oppervlakte minstens 1,7° C koeler dan de omgeving, zelfs in de volle middagzon. ’s Nachts neemt het verschil in temperatuur nog toe tot 10° C. Volgens de onderzoekers zou de verf kunnen dienen om gebouwen koel te houden, zonder daarvoor energie te verbruiken.

“Airconditioning is vooral nodig omdat zonlicht het dak en de muren opwarmt, waardoor het binnen warmer aanvoelt. Deze verf werkt als gratis airconditioning omdat ze het zonlicht reflecteert én warmte uitstraalt”, vertelt Joseph Peoples, een doctoraatsstudent die meewerkte aan het onderzoek.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.