Plus Welke Belgische bedrijven hebben hun emissies het meest gereduceerd?

The Financial Times heeft voor de tweede keer een rapport gelanceerd waarin het analyseert welke Europese bedrijven hun broeikasgasemissies het meest hebben verlaagd. Op nummer 1 staat het Zwitserse Logitech International.

Inès Aoun | 11 april 2022
bedrijven duurzaamheid BDO
Priscilla Du Preez

Het Verenigd Koninkrijk spant de kroon. Maar liefst 120 Britse bedrijven staan in de top 400. Op nummer twee staat Duitsland met 52 bedrijven, Frankrijk heeft er 44. Ons land telt – volgens The Financial Times – vier klimaatleiders: UCB, Barco, Elia en Proximus. In het algemeen halen voornamelijk financiële instellingen de lijst, gevolgd door energiebedrijven en de retailsector.

Strenge criteria

Om te bepalen wie de echte Europese klimaatleiders zijn, onderzochten The Financial Times en Statista duizenden bedrijven die in aanmerking kwamen. Ze telden enkel die bedrijven mee die minimum een omzet van 40 miljoen euro haalden in 2020. De researchers analyseerden welke bedrijven tussen 2015 en 2020 de grootste broeikasgasemissiereducties konden realiseren en berekenden hun emissie-intensiteit. Dat cijfer wordt uitgedrukt in ton CO2-equivalent emissie per 1 miljoen euro omzet. Wanneer de emissies van de bedrijven de 2 miljoen ton CO2-equivalent overschreden, dan moesten ze een rating A- hebben behaald van het Carbon Disclosure Project, een non-profit organisatie die een wereldwijd systeem heeft opgezet om bedrijven de kans te bieden transparant te zijn over hun broeikasgasemissies. Bedrijven die minder dan 2 miljoen ton CO2-equivalent uitstootten, moesten een rating van B- hebben. Bovendien keken de onderzoekers ook naar andere aspecten van hun duurzaamheidsstrategie, bijvoorbeeld het beleid – of het gebrek daaraan - inzake ontbossing.

Maar …

De bedrijven die opgenomen werden in die top 400 moesten dus heel wat bewijzen. Maar de reducties beperkten zich wel tot eigen directe emissies (scope 1) en indirecte emissies ten gevolge van energieverbruik (scope 2). Dat is waarschijnlijk de reden waarom Porsche, Zalando en Kering (eigenaar van onder andere Gucci) in het lijstje staan.

The Financial Times geeft ook aan dat de bedrijven die in de top 400 staan, niet op hun lauweren mogen rusten. Want omdat de emissie-intensiteit gelinkt is aan de omzet van een bedrijf, hebben sommigen in absolute cijfers méér uitgestoten. Het is dus niet omdat de koolstofboekhouding klopt, dat de bedrijven niet meer bijdragen aan de klimaatverandering.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.