Plus “We willen onze aquaponics-technologie in rendabele productiesystemen gieten”

De klimaatopwarming gaat gepaard met extremere weersomstandigheden. Binnen de landbouwsector werd al duidelijk dat sommige gewassen het moeilijk zullen krijgen. In Gent anticipeert Smartfarmer Pascal De Bondt hierop door een efficiënt voedselproductiesysteem neer te zetten, gebaseerd op aquaponics-technologie.

Dit artikel maakt onderdeel uit van het dossier:
Circulaire start-ups
Kathleen Van Goethem | 2 januari 2020
Smart Farmers Team

Wat onderzoeken jullie precies in jullie aquaponics-project?

Pascal De Bondt: “De wereld is aan het veranderen. Jammer genoeg worden de weersomstandigheden grilliger en grondstoffen zoals water schaars. We anticiperen hierop door een voedselproductiesysteem te ontwikkelen dat onafhankelijk is van zijn omgeving. Een jaar geleden plaatsten we vier democontainers naast onze partner Aquafin. Daarin demonstreren we onze aquaponics-technologie, gecombineerd met vertical farming. Kort gezegd kweken we groenten en kruiden met voedingsstoffen uit het afvalwater van vissen. De gewassen worden in verschillende kweeklagen op elkaar gestapeld en besproeid. Het water voor de vissen halen we uit het effluent van Aquafin. Die zuivert dat rioolwater tot een aanvaardbare kwaliteit. Zo hebben we nauwelijks tot geen nieuwe grondstoffen nodig om vissen en planten te kweken.”

Als vissoort kozen jullie voor tilapiavissen. Vanwaar die keuze?

"Het is een robuuste vissoort die makkelijk te houden is en niet snel ziek wordt. De vissen zijn verdeeld over drie containers: een experimentele groep, een controlegroep en een groep die we gebruiken om onze aquaponics-technieken te demonstreren. We analyseren of de vissen en planten goed genoeg zijn voor consumptie aan de hand van drempelwaarden.”

Hoe houden jullie het water zuiver?

“Het hart van de installatie is een mega-biofilter. Die zit vol met nuttige bacteriën die schadelijk ammonium uit het water filteren. Een dosis nitraten en andere nutriënten gaat naar de planten. Het water verwarmen doen we met een warmtepomp die warmte aan de lucht onttrekt. In de winter tappen we groene stroom af. En in de zomer halen we onze stroom uit onze zonnepanelen. Door zulke synergieën wordt de technologie nog duurzamer. Ons doel is om ook in de winter volledig autonoom te kunnen draaien. De grootste uitdaging daarbij is het opslaan van hernieuwbare energie. Geavanceerde batterijtechnologie kan op dat vlak een grote stap vooruit betekenen.”

Welke planten telen jullie?

“Om rendabel te zijn, mikken we op iets duurdere soorten: zeekraal, rucola, peterselie, microgroentjes en kerstomaten. We gebruiken paars ledlicht om de planten sneller te doen groeien (blauw en rood zijn de kleuren die de fotoreceptoren van de planten vooral gebruiken voor fotosynthese, red.). We voegen daar ook groen licht bij om de werkomgeving wat aangenamer te maken. Voor sommige toepassingen werken we met full spectrum.”

“Om kerstomaten te telen gebruiken we het mineraal struviet als meststof. Dat halen we uit het residu van het waterzuiveringssysteem, of uit een afvalstof of een uitstroomgroei. We stellen ons steeds de vraag: “hoe kunnen we dit gebruiken en wat is de ideale concentratie?”

“Momenteel experimenteren we ook met een geavanceerde ‘floating raft’, een speciaal bord dat op water drijft en waarbij de wortels van planten zich extra snel ontwikkelen. Die techniek zou perfect geschikt zijn om bijvoorbeeld rucola te telen. Ik heb al een fabrikant gevonden die de rucolazaadjes geautomatiseerd kan inzaaien, tot tweehonderd borden per uur. Op voldoende grote schaal kan een boerderij met deze inzaaitechniek volautomatisch draaien. De techniek kan bovendien ook gebruikt worden in een serre, zonder ledlampen. Ik zie er een heel grote markt in.”

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.