Plus VUB lanceert leerstoel voor circulaire economie

De Vrije Universiteit Brussel (VUB) en de Université Libre de Bruxelles (ULB) hebben gesteund door het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) een leerstoel opgestart rond de kringloopeconomie. Bedoeling is bedrijven te helpen om duurzaam en circulair te worden en tegelijk een lerend netwerk te vormen met bedrijven, onderzoekers en studenten.

Fran Herpelinck | 19 september 2018
Reclaimed Brick 1232754
In tal van sectoren, zoals de bouw, heeft de circulaire economie amper voet aan grond.

Aan de nieuwe leerstoel zijn vier professoren verbonden, waaronder specialist duurzame logistiek Cathy Macharis van de VUB en bio-ingenieur Wouter Achten van de ULB. Ondersteund door het VBO zullen de onderzoekers een evaluatiemodel ontwikkelen dat bedrijven helpt inschatten hoe ze werk kunnen maken van circulair ondernemen. “We willen bedrijven helpen om hun producten en diensten vanuit een circulair oogpunt fundamenteel te herdenken, opdat ze volwaardig kunnen meedraaien in de kringloopeconomie. Hoe kunnen bedrijven de transitie maken: daar draait de leerstoel rond”, klinkt het.

In de kern aanpakken

Volgens professor Macharis zijn steeds meer ondernemers in België overtuigd van het nut van circulair ondernemen. “Alleen werken én denken we als maatschappij nog steeds heel erg lineair, in plaats van circulair”, benadrukt ze. “We produceren, gebruiken en gooien vervolgens in de vuilnisbak. Dat zien we in tal van huishoudens, maar ook in sectoren zoals de bouw. Met deze leerstoel willen we bedrijven bijstaan om van in het begin van het productieproces goederen en grondstoffen te hergebruiken, zodat een kringloop ontstaat.”

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.