VUB investeert 11,3 miljoen euro in energiezuinige renovatie chemie-labo’s

De Vrije Universiteit Brussel gaat haar chemie-laboratoria op de campus van Etterbeek grondig renoveren. Daarmee wil de universiteit haar CO2-uitstoot verder beperken. De werken starten ten vroegste in april 2021.

Inès Aoun | 17 augustus 2020
Rs137878 Lege Campus2

De huidige labo’s zijn echte slokoppen. 16 procent van het energieverbruik op de campus in Etterbeek is toe te schrijven aan de chemische laboratoria. Een nieuwe, slimme installatie, die de verwarming, ventilatie en airconditioning in het gebouw regelt, zal dat energieverbruik drastisch verminderen.

En dat kan verstrekkende gevolgen hebben. Niet alleen de studenten van de opleidingen Chemie, Ingenieurswetenschappen en Bio-ingenieurswetenschappen maken gebruik van de labo’s. Ook onderzoekers die zich dagelijks bezighouden met de zoektocht naar innovatieve en alternatieve geneesmiddelen hebben er hun vaste stek. Door de labo’s energiezuiniger te maken, kunnen ze de ‘koolstofkost’ van de verbeterde moleculen die ze aanbieden, sterk verminderen.

Engagement

De VUB heeft zich vorig jaar geëngageerd om 674 ton minder CO2 per jaar uit te stoten. Die vermindering wil de universiteit realiseren door zonnecellen te installeren die licht omzetten in elektriciteit, door warmtepompen in te schakelen en door warme lucht te hergebruiken.

Directeur Infrastructuur Iwein Baeyens: “De VUB vermindert haar CO2-uitstoot door rationeel energiegebruik. Niet alleen door duurzame mobiliteit, aankopen en andere milieumaatregelen, maar ook op het gebied van renovatie en nieuwbouw. De ‘sense of urgency’ van duurzame ontwikkeling is duidelijk aanwezig in het maatschappelijk debat. VUB wil de katalysator zijn van oplossingen die democratisch, ecologisch, sociaal en economisch verantwoord zijn.”

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!