VUB, Flux50 en Green Energy Park bouwen proeftuin voor innovatieve energiesystemen

Dit najaar opent Smart Village Lab, een proeftuin voor de ontwikkeling van slimme, duurzame en energie-efficiënte woonwijken. Het project is een samenwerking tussen VUB-onderzoeksgroep MOBI, het innovatieve proeftuincentrum Green Energy Park en de Vlaamse speerpuntcluster voor energie Flux50.

Ellen Vervoort | 26 augustus 2020
stopcontact smart energy grid
Vlaamse en Europese onderzoeks- en ontwikkelingsprojecten kunnen gebruik maken van de proeftuin om systemen te testen en te verfijnen in een reële omgeving.

Vanaf 2022 zal piekverbruik voor een stuk mee de elektriciteitsfactuur bepalen. Wie tegelijkertijd een wasmachine gebruikt, een batterij oplaadt, en eten kookt, zal dat merken aan zijn factuur. Dat zogenaamde capaciteitstarief zorgt ervoor dat het belangrijker wordt om elektriciteitsgebruik te spreiden met zogenaamde slimme systemen.

Om de mogelijkheden van dergelijke systemen te onderzoeken, realiseerden MOBI, Flux50 en Green Energy Park het project Smart Village Lab. Daarbij worden verschillende ´flexibele´ woningen uitgerust met smart energy grids die het energienet van een woning slim en duurzaam aansturen. Er kunnen ook collectieve energiesystemen aan worden verbonden, zoals buurtbatterijen en collectieve laadinfrastructuur voor elektrische wagens.

Testen in een reële omgeving

Vlaamse en Europese onderzoeks- en ontwikkelingsprojecten kunnen gebruik maken van de proeftuin om systemen te testen en te verfijnen in een reële omgeving. Er kunnen bovendien opleidingen en trainingen plaatsvinden. Scholen en het brede publiek kunnen in Smart Village Lab kennismaken met mogelijkheden van de energietransitie .

Het hele project zal in totaal 3 miljoen euro kosten en kadert binnen het Interreg-project RegEnergy. Het kan onder andere rekenen op middelen van het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling Smart Multi Energy Lab (SMEL), het Europese innovatiefonds Horizon2020 en Vlaamse ICON-projecten.

Bron: VUB

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!