Von der Leyen: “Europa moet haar CO2-uitstoot met 55 procent reduceren tegen 2030”

In haar eerste State of the Union wond Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen er geen doekjes om. Europa moet haar uitstoot met 55 procent verlagen. Alleen op die manier halen we de doelstellingen van het Parijsakkoord.

Inès Aoun | 16 september 2020
Kritiek Op De Klimaatwet Van De Europese Commissie Ursula Von Der Leyen

In de wandelgangen had iedereen het er al dagen over. Von der Leyen zou aankondigen dat ze het ambitieniveau met betrekking tot de CO2-uitstoot wil optrekken. Vandaag heeft ze dit luid en duidelijk bevestigd.

Klimaatneutraal

Eind december 2019 kondigde de Europese Commissie aan dat het de ambitie heeft om tegen 2050 klimaatneutraal te worden. Von der Leyen zei in haar speech dat dat alleen zal lukken als we een tandje bijsteken. Daarom wil ze de CO2-uitstoot niet met 40 procent maar met 55 procent doen dalen tegen 2030. Hoewel ze beseft dat het geen gemakkelijke taak wordt, voelt ze zich gesterkt door de bedrijfswereld en het middenveld. Von der Leyen: “Gisteren vroegen 170 internationale bedrijven en organisaties (waaronder Microsoft, IKEA, Google, Unilever en H&M, red.) me in een open brief om de doelstelling op te trekken tot 55 procent.”

Herstelfonds

Hoe het allemaal in zijn werk zal gaan is nog onduidelijk. Von der Leyen gaf aan dat de Europese Commissie het Europese beleid rond klimaat en energie onder de loep zal nemen. Maar zeker is wel dat het Europese herstelfonds #NextGenerationEU een rol zal spelen. “We zullen met het fonds investeren in voorbeeldprojecten die een grote impact hebben: waterstof, renovatie (van gebouwen, red.) en elektrische wagens”.

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!