Volvo werkt aan alternatieven voor diesel in zware vrachtwagens

Rijden ook zware vrachtwagens binnenkort niet meer op diesel, maar op duurzamere alternatieven? Volvo zette onlangs enkele nieuwe stappen in die richting, met de assemblage van batterijpacks in Gent en een samenwerking met Daimler voor de productie van brandstofcellen.

Elke Doms | 5 november 2020
Electric Trucks Starting In Europe Image3
Volvo Trucks

Het doel van Volvo Trucks is om haar volledige productassortiment tegen 2040 fossielvrij te maken.

Volvo Group heeft onlangs aangekondigd dat de assemblage van batterijpacks voor vrachtwagens in Gent zal gebeuren. De Zweedse autobouwer verkoopt al elektrische medium vrachtwagens. Zij willen nu ook het zware gamma uitbreiden met elektrische vrachtwagens. De verkoop daarvan zou in 2021 van start gaan, met productie op grote schaal vanaf het jaar nadien. De vestiging in Gent zal de batterijpacks gaan assembleren voor alle Europese fabrieken van de Volvo Group. De productie gaat pas van start zodra het prototype van de batterijpacks op punt staat. Dat prototype wordt ontworpen door het Zweedse Powertrain Production.

Samenwerking met Daimler voor productie van brandstofcellen

Batterijen hebben de strijd als dieselkiller nog niet gewonnen. Met name voor zwaar transport hebben ze een aantal nadelen, zoals hun gewicht en de lange laadtijden. Op dat vlak kan waterstof betere kaarten voorleggen. Volvo Trucks mikt erop om in de tweede helft van dit decennium te beginnen met de verkoop van elektrische voertuigen die worden aangedreven door brandstofcellen op waterstof.

De Volvo Group en Daimler Truck (beide deel van de Zhejiang Geely Holding Group) stappen nu samen in een joint venture met als doel het ontwikkelen, produceren en commercialiseren van brandstofcellen voor (in de eerste plaats) zware vrachtwagens. Volvo neemt een belang van 50 procent in Daimler Truck Fuel Cell, de dochteronderneming van Daimler die alle brandstofcelactiviteiten bundelt. De transactie gebeurt in 2021, na goedkeuring door de mededingingsautoriteiten. De constructeurs hopen op die manier hun ervaring in brandstofcellen te bundelen en de kosten voor de ontwikkeling te verlagen.

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!