Vlaanderen wil meer bevoegdheden om droogte aan te pakken

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir erkende deze week in het Vlaams Parlement dat de bestaande maatregelen tegen de aanhoudende droogte niet volstaan. Om de strijd op te voeren, wil ze onder meer de bevoegdheid om een captatieverbod uit te vaardigen, naar het Vlaamse niveau verhuizen.

Elke Doms | 29 mei 2020
Aanhoudende Droogte

Met een Vlaams captatieverbod kan de minister opleggen dat er nergens in Vlaanderen nog zomaar grondwater opgepompt mag worden. De minister zal volgende week een besluit daarover voorleggen aan de Vlaamse Regering. Op dit moment ligt de bevoegdheid bij de provinciegouverneurs. Zij kondigden de afgelopen weken al een oppompverbod uit kwetsbare waterlopen af.

Taskforce

Demir vraagt ook om de oprichting van een speciale taskforce om de droogte aan te pakken. Die zou bestaan uit de minister, de gouverneurs, vertegenwoordigers van de waterloopbeheerders en een aantal wetenschappers.

Verder moet een nieuwe audit duidelijk maken hoeveel drinkwater er dagelijks onnodig weglekt, en zouden gemeenten verplicht een hemelwaterplan moeten opmaken. Met een dergelijk plan wordt de lokale infiltratie en buffering van regenwater geregeld. 18 Vlaamse gemeenten hebben zo’n plan al opgesteld. Er zou ook meer structurele ondersteuning komen voor projecten die nu nog in proeftuinen zitten.

Drinkwater duurder?

Een andere piste die verkend wordt, is een aanpassing van de watertarieven. De Tijd meldt dat de minister de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) gevraagd heeft om samen met de watermaatschappijen verschillende pistes uit te werken. Demir: “De waterprijs stijgt niet. De prijs voor verspilling moet stijgen. Dat is het uitgangspunt dat nu onderzocht wordt.” Een beslissing is er evenwel nog niet, de nieuwe tarieven zijn dus nog niet voor morgen.

Bron: Vilt, De Tijd

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!