Plus Vlaanderen moedigt thuisbatterijen aan met premie

Binnenkort kunnen Vlaamse gezinnen een premie tot 3200 euro krijgen om een thuisbatterij te plaatsen. De Vlaamse Regering heeft het voorstel van minister van Energie Lydia Peeters goedgekeurd. Voorwaarde is wel dat die batterij aangestuurd wordt door een digitale meter.

Koenraad Coel | 20 mei 2019
Tesla Thuisbatterij Naast Model S

Eigenaars van zonnepanelen gebruiken gemiddeld 30 procent van de stroom die ze zelf opwekken. Een thuisbatterij kan dat eigen verbruik doen stijgen tot 70 procent. Maar vandaag ligt de prijs van zo’n batterij nog erg hoog ten opzichte van het geschatte rendement”, zegt Vlaams minister van Energie Lydia Peeters: “Met een premie geven we nu dat extra duwtje in de rug.”

Premie op basis van vermogen

Minister Peeters stelt nu voor om een premie te voorzien van 250 euro per kilowattuur die de batterij kan opslaan. Per aansluitingspunt is er een maximumpremie van 3200 euro of 35 procent van de investeringskost. Een belangrijke voorwaarde: de premie geldt enkel voor milieuvriendelijke batterijen die geplaatst wordt door een erkende installateur. Gezinnen kunnen de premie voorlopig aanvragen tot eind 2020.

Wie een beroep wil doen op de premie, moet ook een digitale elektriciteitsmeter hebben om de batterij aan te sturen. “Zo wordt de batterij een belangrijke schakel tussen de zonnepaneleninstallatie en het distributienet. De batterij kan het distributienet ontlasten als er een piekproductie is. Maar ze kan net zo goed stroom aan het net leveren als de energievraag groot is,” aldus minister Peeters. Vanaf 1 juli worden zulke meters stelselmatig uitgerold in Vlaanderen. Gezinnen die pas later aan de beurt komen, kunnen toch een batterijpremie aanvragen. Zij krijgen de kost om op eigen initiatief een slimme meter te plaatsen dan ook vergoed.

Het voorstel is al goedgekeurd door de Vlaamse Regering en moet nu voor advies naar de Raad van State. Ten vroegste vanaf 1 augustus zal de premie beschikbaar zijn via het departement Omgeving.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.