Vlaanderen lanceert premie voor wie asbest verwijdert

Vanaf 1 januari komen huishoudens, scholen en zorginstellingen in aanmerking voor een premie als ze het asbest uit hun gebouwen verwijderen. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir maakt daarvoor 124 miljoen euro vrij, zes keer meer dan het huidige budget.

Ellen Vervoort | 10 november 2020
Asbest Premie
De focus ligt op gebouwen waar mensen wonen, verblijven of werken.

In Vlaanderen bevatten naar schatting nog 2,7 miljoen woningen asbest, goed voor in totaal zo’n 910.000 ton. Om Vlaanderen asbestveilig te maken, besteedde de Vlaamse Regering tussen 2015 en 2020 in totaal 51 miljoen euro aan asbestafbouw. Daar komt de komende twee jaar nog eens 124 miljoen euro bij.

Wonen en werken

De focus ligt op gebouwen waar mensen wonen, verblijven of werken. 84 miljoen euro gaat naar een extra premie van 8 euro per vierkante meter voor wie zijn gevel of dak isoleert en tegelijk ook de asbestleien, het asbesthoudend onderdak of de asbesthoudende gevelbekleding laat verwijderen door een professionele aannemer. De forfaitaire premie komt bovenop de isolatiepremie en geldt voor residentiële en niet-residentiële gebouwen.

40 miljoen euro gaat naar asbestverwijdering in scholen en zorginstellingen. Een deel van dat budget kan ook gaan naar lokale besturen voor asbestverwijdering en -ophaling aan huis. Daarvoor werkt de minister samen met de betrokken sectoren en de OVAM.

Bron: zuhaldemir.be, VRT NWS

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!