Vlaamse wetenschappers ontwikkelen techniek om kleine microplastics op te sporen

Onderzoekers van de UGent en het onderzoeksinstituut VITO hebben een nieuwe methode ontwikkeld om ook microplastics tussen 1 millimeter en 1 micrometer op te sporen.

Ellen Vervoort | 9 januari 2020
microplastics

Kleine microplastics (tussen 1 millimeter en 1 micrometer) worden mogelijk ingeademd en komen in ons drinkwater terecht. Maar er bestond tot nu toe geen manier om het exacte voorkomen van die deeltjes te monitoren. Uit onderzoek van de UGent en de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) blijkt nu dat ICP-massaspectrometrie of ICP-MS daarvoor geschikt is. Dat is een techniek die wordt gebruikt om het aantal deeltjes aan zware metalen in verschillende soorten staal te detecteren. De onderzoekers hopen dat zo’n monitoring kan helpen om de impact van microplastics op mens en milieu te meten.

Ook nanoplastics?

Het onderzoeksteam ontwikkelde op basis van ICP-MS een methode waarmee ze het aantal polystyreen deeltjes aanwezig in een artificieel waterstaal kunnen meten en hun grootte kunnen vaststellen tot ten minste 1 micrometer. De onderzoekers gaan momenteel verder na hoe ze microplastics kunnen scheiden van organische deeltjes.

De techniek werkt tot nog toe alleen voor microplastics, maar de wetenschappers onderzoeken ook of en hoe ze nanoplastics (deeltjes kleiner dan 1 micrometer) kunnen detecteren.

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!