Vlaamse start-up brengt mobiele drinkwaterinstallatie op de markt

Vandaag is het Wereldwaterdag, in het leven geroepen door de Verenigde Naties om de aandacht te vestigen op de toegang tot drinkbaar water. Volgens een nieuw rapport van WaterAid heeft 1 op 9 mensen geen bron van drinkbaar water dicht bij huis. Daar wil Bosaq, een start-up uit Zwijnaarde, met haar mobiele drinkwaterunits verandering in brengen. 

22 maart 2018
Bosaq
©Bosaq

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) leeft tegen 2025 de helft van de wereldbevolking in een gebied waar drinkbaar water schaars dreigt te zijn. Nu al hebben meer dan 800 miljoen mensen maar een beperkte toegang tot drinkbaar water. De Gentse start-up Bosaq ontwikkelde SolarAQ, een drinkwaterinstallatie die elk type water omzet tot drinkbaar water. De innovatie is vanaf dit voorjaar klaar voor de markt.

Compacte installatie

Het waterzuiveringssysteem van Bosaq kan zowel zoet, zout als brak water omzetten in drinkbaar water. De installatie werkt op groene energie. Voorlopig kan het systeem alleen op zonne-energie draaien, maar in een volgende stap wil het bedrijf ook gebruikmaken van windenergie en waterkracht. De installatie is compact: ze is slechts een meter hoog, veertig centimeter breed en zeventig centimeter lang en kan tot 4000 liter water per uur omzetten in drinkbaar water.

De SolarAQ is heel geschikt om afgelegen dorpen van drinkwater te voorzien. Door haar kleine omvang is de installatie mobiel en kan ze makkelijk per vliegtuig getransporteerd worden. Nog een voordeel is dat de unit lange tijd kan functioneren zonder onderhoud. Volgens Jacob Bossaer, CEO van Bosaq, is dat precies het verschil met bestaande technologieën, die geregeld gecontroleerd moeten worden.

Ngo’s, overheden en hotels

De Gentse start-up mikt met haar installatie in de eerste plaats op overheden en ngo’s die actief zijn in Afrika, Latijns-Amerika en Zuidoost-Azië. Vooral dan locaties waar de bevolking over onvoldoende drinkbaar water beschikt. Er lopen momenteel al projecten in Rwanda, Marokko en Suriname.

Bosaq zal de SolarAQ ook aan de man brengen in de profitsector. Hotels zijn de eerste doelgroep. “Hotels kunnen het gezuiverde zee-, rivier-, of regenwater verkopen aan hun gasten, vertelt Jacob Bossaer. “Dat is slimme marketing, economisch voordelig en duurzaam.”

Circulair watersysteem

De volgende stap die Bosaq wil zetten, is het zuiveren van afvalwater. “Zo kunnen we een volledig circulair watersysteem aanbieden, waarbij locaties hun eigen afvalwater zuiveren en opnieuw inzetten. Dat systeem, gekoppeld aan onze bestaande drinkwaterinstallatie, zal ervoor zorgen dat dorpen en ook hotels volledig onafhankelijk van het waternet zullen kunnen functioneren."  

Lees meer over het mondiale watertekort in het rapport van WaterAid

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!