Vlaamse hogescholen en universiteiten krijgen subsidies voor energiebesparende projecten
De Vlaamse Overheid trekt 6,5 miljoen euro uit om de gebouwen van hogescholen en universiteiten energiezuiniger te maken. Onder meer de KU Leuven, Hogeschool PXL, de UGent en de UAntwerpen krijgen subsidies om hun gebouwen beter te isoleren of om zonneboilers te plaatsen.
Uit studies blijkt dat gebouwen verantwoordelijk zijn voor 30 à 40 procent van de totale energieconsumptie. Gebouwen hebben dus een grote impact op onze CO2-voetafdruk. “Als we onze klimaatdoelstellingen willen halen, zal het noodzakelijk zijn om ook schoolgebouwen beter te isoleren en duurzamer te verwarmen”, aldus Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts. Daarom leggen hij en collegaminister van Energie Zuhal Demir 6,5 miljoen euro op tafel om 53 energiebesparende projecten te steunen.
Besparing van 3000 ton CO2
De historische gebouwen van de KU Leuven of de UGent hebben dan wel hun charmes, maar het zijn echte energieverslinders. De subsidies zijn dan ook bedoeld om (die oude) gebouwen beter te isoleren, hoogrendementsglas te plaatsen of om zonneboilers of hoogrendementsketels te installeren. Volgens de berekeningen van de ministers wordt zo in totaal elk jaar ongeveer 3000 ton CO2 uitgespaard.
Het geld gaat naar de KU Leuven, de UGent, de VUB, Hogeschool West-Vlaanderen, de UAntwerpen, Erasmushogeschool Brussel, Hogeschool PXL, UCLeuven en UCLimburg. De Vlaamse Overheid draagt 50 procent van de kosten.