Van auto- naar thuisbatterij

Nissan lanceert in Nederland een wel heel bijzondere thuisbatterij: xStorage. Die is gemaakt van gebruikte batterijmodules uit de elektrische Nissan LEAF. Deze hightech componenten krijgen zo een tweede leven en bieden nieuwe mogelijkheden voor energieopslag in huis.

Anne Vandenbosch | 17 april 2018
20180417 Nissan Zet Batterijtechnologie In Voor Comfortabel En Duurzaam Wonen 1
©Nissan

Nissan presenteert de xStorage-thuisbatterij momenteel op de vakbeurs Building Holland, in de allereerste Plusleven-woning in Nederland. Die 'woning van de toekomst' werd ontworpen door 4YEF (Four Your Energy Freedom), een initiatief dat zich richt op het kosteloos opwekken van duurzame energie via onder meer woonhuizen. Een Plusleven-woning is een huis vol duurzame energiesystemen, met het oog op comfortabel en gezond wonen. Plusleven-woningen zijn onderling verbonden, produceren zelfstandig duurzame energie, slaan energie op en delen het, waardoor ze een autonoom ecosysteem vormen.

Plus-op-de-meter

Deze zomer wordt ook de stap van theorie naar praktijk gezet. In het Nederlandse Voorhout verrijzen in een nieuwe wijk 33 woningen, die allemaal zijn uitgerust met het nieuwe energieopslagsysteem van Nissan. Het gaat om 'plus-op-de-meter-woningen', die meer energie produceren dan verbruiken. Het overschot wordt opgeslagen en/of verkocht waardoor de installaties ook een financieel rendement opleveren voor de eigenaars. Nissan levert aan de wijkbewoners ook 2 elektrische LEAF’s, die ze kunnen gebruiken als deelauto.

Mobiliteit en energieopslag

Bart Bartels, Energy Specialist bij Nissan Energy Services. “De batterijen nemen een belangrijke barrière weg voor de transitie naar gasloos en duurzaam wonen in Nederland: de opslag van duurzame elektriciteit op momenten dat er een overschot is.” Met dit initiatief onderstreept Nissan zijn veranderende rol en ambitie. “Naast mobiliteit zetten we ook in op energieopslag. Elektrische mobiliteit en duurzame energie zijn immers nauw met elkaar verweven.”

Volgens Bart van Thienen, Communications Director bij Nissan Nederland, zijn er momenteel geen plannen om dit initiatief ook in België te lanceren. "Uiteraard houden we deze markt wel goed in de gaten. Mochten er zich opportuniteiten voordoen, dan zullen we die zeker bestuderen."

Bron: Nissan

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!