Uitwisseling hernieuwbare energie tussen bedrijven wordt eenvoudiger

Vlaamse bedrijven die groene stroom van bedrijven in de buurt willen gebruiken, kunnen dat in de toekomst rechtstreeks doen. Nu moet de stroom eerst op het distributienet gezet worden. Minister van Energie Tommelein kondigde vandaag aan dat de regels versoepeld worden. 

9 april 2018
Airplane Architecture Blue Sky 137602

Een rechtstreekse elektriciteitskabel van het ene bedrijf naar het andere is door de huidige wetgeving vaak niet mogelijk. Dat is nochtans een oplossing voor bedrijven die hun overtollige groene stroom willen doorgeven aan ondernemingen die wegens plaatsgebrek geen windmolens of zonnepanelen kunnen plaatsen.

Versoepeling

Die rechtstreekse uitwisseling zal vanaf volgend jaar wel mogelijk zijn. Zo zullen containerparken die plaats hebben om zonnepanelen te installeren maar zelf amper energie verbruiken, hun groene stroom kunnen doorsluizen naar nabijgelegen bedrijven. Met die versoepeling wil minister van Energie Tommelein bedrijven ervan overtuigen te investeren in hernieuwbare energie. Dat zegt hij aan De Standaard. Bovendien zal dat er ook voor zorgen dat het distributienet niet overbelast wordt tijdens zonnige zomerdagen of bij hevige windstoten. Dat betekent echter niet dat bedrijven geen bijdragen aan de openbaredienstverplichtingen zullen moeten betalen. 

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!