TriggerPlastic pakt plasticprobleem bij de bron aan

De meeste plastics die we vandaag gebruiken, zijn niet afbreekbaar in de natuur. Met de steun van CrossRoads2 ontwikkelen twee bedrijven nu een nieuwe soort plastic die met de juiste ‘trigger’ wel wordt afgebroken.

13 juni 2018
I Stock 178090296

Plasticvervuiling is een wereldwijd probleem. Onze oceanen verzamelen elke dag tonnen plastic flesjes, doosjes, emmertjes … Die zijn meestal niet biologisch afbreekbaar en tasten de fauna en flora aan. Het plasticprobleem is een complex samenspel tussen drie oorzaken. Om te beginnen wordt plastic uit olie gemaakt. 

Bovendien weten veel mensen niet goed hoe het materiaal in elkaar zit en hoe ze er op een verantwoorde manier mee kunnen omgaan. Tot slot bestaan er nauwelijks manieren om plastic dat wél wordt ingezameld weer in circulatie te brengen. Je kunt het vaak niet hergebruiken of recycleren. En dus belandt veel plasticafval in een verbrandingsoven of in onze bossen en oceanen.

Plastic reageert op trigger

Met het project TriggerPlastics willen B4Plastics en InnoCabs die drie problemen aanpakken. Voor hun nieuwe plasticsoorten vervangen ze zo veel mogelijk olie als grondstof door lokale biobronnen. Daarnaast starten ze bewustmakingsprojecten op: begrijpt de consument het product, is hij er klaar voor? De hoofdfocus van TriggerPlastics ligt op de eindfase: plastic opnieuw in de cyclus inschakelen. Dat is mogelijk door het materiaal te ‘triggeren’, zodat het versneld wordt afgebroken. 

De partners ontwerpen nieuwe soorten plastic die reageren op een specifieke trigger zoals temperatuur, vochtigheid, lichtcondities, soorten licht … Ook chemicaliën kunnen een trigger zijn. Het eindproduct is vergelijkbaar met de oplosbare plasticfolie rond vaatwastabletten. Alleen belanden de intacte polymeren van die folie gewoon in het water, terwijl TriggerPlastics kunststoffen ontwerpt waarvan ook de polymere ketting gedeeltelijk afbreekbaar is.

Concrete applicaties zoeken

Voor het CrossRoads2-project TriggerPlastics werkt het Belgische bedrijf B4Plastics bvba samen met de Nederlandse partner InnoCabs BV. B4Plastics ontwikkelt de nieuwe plasticsoorten en InnoCabs verwerkt de materialen in bruikbare producten. Of de bio-afbreekbare plastics snel op de markt zullen komen, valt af te wachten. Het is zoeken naar applicaties waarin het principe van getriggerd plastic helemaal tot zijn recht kan komen: afbreekbare tomatenclips voor de landbouw, bijvoorbeeld, of bepaalde types kleding. 

De projectpartners onderzoeken nu welke kenmerken en functionaliteiten de markt vraagt. Daarvoor werken ze samen met eindverwerkers, die veel contact hebben met de consument. Met de steun van CrossRoads2 kan het project nu veel sneller vooruitgang boeken.

Meer info: www.b4plastics.com en www.innocabs.nl

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!