Plus Transitie naar hernieuwbare energie creëert nergens zoveel banen als in China en … België

Vormen de doelstellingen voor 2030 een bedreiging voor onze economie? Volgens een rapport van Eurofound heeft de transitie naar een koolstofarme economie een positieve impact op het bbp en creëert het meer jobs, vooral in China. Opmerkelijk: in Europa is België koploper. Het aantal jobs stijgt hier met ongeveer 1 procent ten opzichte van een business-as-usualscenario.

Inès Aoun | 13 februari 2019
Adobe Stock 111232634

Eurofound - de Europese Stichting tot verbetering van de levens- en arbeidsomstandigheden – berekende dat de transitie naar een koolstofarme economie zorgt voor een stijging van het Europese bbp van 1,1 procent. Het aantal jobs in Europa zal met 0,5 procent stijgen. China en (in mindere mate) India profiteren ook van de shift. Zo verwacht Eurofound dat het aantal banen in China met 2,3 procent zal stijgen. Voor de Verenigde Staten is de toekomst minder rooskleurig. Daar dalen het bbp, het aantal jobs en de consumptie.

Stijging met 2 procent

België scoort wel goed. Ons bbp zal met iets meer dan 2 procent stijgen ten opzichte van een business-as-usualscenario. In Europa doen alleen Letland en Malta het nog beter. De Eurofound-experts geven aan dat de stijging enerzijds te wijten is aan de forse investeringen in hernieuwbare energie die nodig zijn om de transitie waar te maken, anderzijds aan een desinvestering in (de import van) fossiele brandstoffen. Eurofound gaat er dus wel van uit dat de nodige financiële middelen voorhanden zijn.

Jobs, jobs, jobs

Volgens het rapport zal er in België ongeveer 1 procent jobs bijkomen als een gevolg van de transitie. Spanje zit ons op de hielen en ook Duitsland en Griekenland profiteren ervan. Er zullen vooral jobs bijkomen voor werknemers met een gemiddeld inkomen in de constructie- en in de manufacturingsector, voorspelt Eurofound. Het enige Europese land waar er jobs verloren zullen gaan is Polen. De sluiting van de mijnen zal daar immers niet volledig gecompenseerd kunnen worden.

U kunt het volledige rapport hier lezen.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.