Tiptoh: erwtenmelk van Belgische makelij

Het assortiment plantaardige melk blijft uitbreiden. De Belgische start-up Tiptoh voegde daar recent een melkdrank op basis van gele spliterwten aan toe.

Dit artikel maakt onderdeel uit van het dossier:
Dit zijn de meest gelezen artikels van 2022
Lien Moris | 10 augustus 2022
Tiptoh
Arnaud Muylaert en Louis Curtil brengen met Tiptoh de eerste Belgische melkdrank op basis van spliterwten op de markt.
Tiptoh

“Onze melk is heel voedzaam”, vertellen oprichters Louis Curtil en Arnaud Muylaert op de website van het Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO). “Je bereikt er dezelfde voedingswaarden mee als koemelk. Bovendien zitten er geen van de veertien grote allergenen of intoleranties in. Ook de balans tussen voedzaamheid en klimaatimpact zit zeer goed. De erwt heeft veel minder water nodig dan de amandel en onze erwten komen uit het noorden van Frankrijk. In de toekomst hopelijk uit België.”

Experimenteren in het foodlab

Curtil en Muylaert volgden een ontwikkelingsproject bij VLAIO. Ze klopten aan bij foodlab Proef!, waar ze recepten uittesten tot alle variabelen op punt stonden: van de smaak tot de oplosbaarheid. Dat resulteerde in drie varianten: een gewone versie, een ongezoete versie en een versie met chocoladesmaak.

De spliterwtenmelk wordt geproduceerd in een zuivelfabriek in het Vlaams-Brabantse Herne. Sinds april ligt de melk in de rekken in ruim driehonderd vestigingen van Delhaize. De focus ligt nu op verkoop via de retail, maar op termijn wil Tiptoh met een abonnementsformule werken.

Bronnen: VLAIO, De Tijd

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!