Tiense Suiker stelt zuiveringswater ter beschikking van landbouwers

Landbouwers kunnen bij Tiense Suiker zuiveringswater ophalen om er hun gewassen mee te irrigeren. Daarmee schiet de raffinaderij de sector te hulp tijdens de aanhoudende droogte.

Ellen Vervoort | 28 mei 2020
Tiense Suiker stelt water ter beschikking aan landbouwers

Op advies van de Droogtecommissie kondigden vorige week alle provincies een captatieverbod af. Ook in de provincie Vlaams-Brabant mag er geen water meer uit enkele ecologisch kwetsbare waterlopen worden opgepompt. Bovendien geldt er in een groot deel van de provincie een verbod op het gebruik van leidingwater voor niet-essentiële toepassingen zoals het sproeien van velden en weiden.

Suikerbieten

Net als twee jaar geleden stelt Tiense Suiker daarom zuiveringswater ter beschikking aan landbouwers. Het gaat dagelijks om 1000 m³ gezuiverd restwater gerecupereerd tijdens de verwerking van suikerbieten.

Directeur Jan Ingels aan Het Nieuwsblad: “Het water voldoet aan de voorwaarden van het VLAREMA (Vlaams reglement betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen, waarin ook richtlijnen voor bedrijfsafvalwater zijn opgenomen, red.) voor gebruik als irrigatie en bewatering. Het zuiveringswater mag niet gebruikt worden voor menselijke consumptie of voor sanitaire doeleinden zoals de vaat of douche.”

SDG

Schoon water en sanitair Verantwoorde consumptie en productie Klimaatactie Partnerschap om doelstellingen te bereiken

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!