Plus Teslabatterijen balanceren hoogspanningsnet Elia

140 Teslabatterijen met samen een vermogen van 18 megawatt moeten er in Dilsen-Stokkem mee voor zorgen dat het hoogspanningsnet van Elia in evenwicht blijft. De batterijopslag op de Terhills-site is een primeur in ons land. 

15 mei 2018
Hoogspanningskabels Elia2
© Elia System Operator

Het volledige vermogen van het batterijenpark komt overeen met de capaciteit van zes grote windturbines. Netbeheerder Elia wil daarmee niet alleen schommelingen op het elektriciteitsnet, maar ook black-outs voorkomen. Marleen Van Hecke, woordvoerster van Elia: "Als hoogspanningsnetbeheerder staan we voor de uitdaging om vraag en aanbod van elektriciteit op elkaar af te stemmen. Tot nu toe waren we uitsluitend aangewezen op de gascentrales om het elektriciteitsnet, dat opereert op 50 Hertz, te balanceren. Batterijen bieden een interessant alternatief." De batterijen worden half opgeladen, zodat ze in twee richtingen kunnen werken. Is er een tekort op het net, dan leveren ze stroom. Is er een overschot, dan nemen ze stroom op.

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein is opgetogen over het project: "De opslag van stroom is een zeer belangrijke schakel in het energiemodel van de toekomst. Door dit flexibel systeem kunnen we afstappen van fossiele brandstoffen en de omslag naar hernieuwbare energie maken." Tommelein heeft er vertrouwen in dat er in Vlaanderen nog meer batterijenparken zullen volgen.

Flexibiliteit

Het project in Dilsen-Stokkem is een samenwerking tussen het Antwerpse energietechnologiebedrijf REstore en de Limburgse Investeringsmaatschappij LRM, via diens dochtermaatschappij NV Terhills. Die laatste stak 11 miljoen euro in het project en verwacht dat bedrag binnen vijf jaar al terugverdiend te hebben.

“Wat dit batterijproject uniek maakt, is dat het deel uitmaakt van een grotere portefeuille aan flexibiliteit”, legt Jan-Willem Rombouts, co-founder en co-CEO van REstore, uit. De energietechnologie van REstore combineert in real time flexibiliteit afkomstig van industriële verbruikers. “Het project is momenteel een van de grootste batterijen in Europa die worden ingeschakeld in de primaire reserve.”

Het batterijenpark in Terhills werd in amper vijf weken gebouwd. De batterijen werden geleverd door Tesla en waren, voor de officiële inhuldiging van het park, al een maand aangesloten op het net. De producent wilde immers zeker zijn dat er niets zou mislopen.

Groen vakantiepark

De batterijen zullen ook nog een andere functie hebben, want LRM heeft plannen om tegen 2020 een nieuw vakantiepark op de Terhills-site te openen. Tweehonderdvijftig bungalows zullen volledig op groene stroom draaien. Stijn Bijnens, CEO van LRM: “De stroom zal opgewekt worden door zonnepanelen en de energie wordt opgeslagen in het batterijenpark.” Er komen daarom twee grote velden met zonnepanelen op de Terhills-site, zowel op het land als op het water.

Het volledige park zal op het vlak van elektriciteit dus zelfvoorzienend zijn en daarbovenop krijgt het een ‘microgrid’ van elektriciteit dat volledig op gelijkstroom werkt, laat LRM weten. Volgens Bijnens zou dat energiezuiniger zijn, omdat daarbij geen omzetting nodig is van wisselstroom naar gelijkstroom.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.