Tesla recupereert 92 procent van eigen batterijen

Elke afgedankte Tesla-batterij wordt gerecycleerd en bijna alle grondstoffen worden gerecupereerd. De producent van elektrische wagens en energieopslagsystemen verwacht dat de recyclage van grondstoffen zijn productiekosten op termijn aanzienlijk zal verlagen.

Koenraad Coel | 11 augustus 2021
Tesla Bram Van Oost Ea Pkue76 Ip4 Unsplash

De opkomst van elektrische wagens en energieopslagsystemen, zowel voor particulieren als voor het elektriciteitsnet, gaat gepaard met een schaalvergroting in de productie van batterijen. Aangezien daar heel wat kostbare grondstoffen – zoals koper, nikkel en kobalt – voor gebruikt worden, groeit ook de aandacht voor batterijrecyclage. In haar duurzaamheidsverslag voor 2020 geeft Tesla nu meer uitleg bij haar aanpak.

Klein volume maar hoge opbrengst

Volgens het duurzaamheidsverslag, dat deze week gepubliceerd werd, recycleert Tesla 100 procent van de batterijen die het einde van hun levenscyclus bereiken. Daarbij recupereert het bedrijf ongeveer 92 procent van de gebruikte grondstoffen voor de productie van nieuwe batterijen. Voorlopig gaat het nog over lage volumes, voornamelijk afkomstig van onderzoek en kwaliteitscontrole. Tesla’s oudste producten, de Model S-wagens, zijn nu negen jaar op de markt, maar hun batterijen behouden na 300.000 kilometer nog 90 procent van hun bereik. De fabrikant verwacht daarom dat het nog even zal duren voor ze op grote schaal met recyclage kunnen beginnen.

Het doel van Tesla is om zowel productie als recyclage van batterijen in eigen handen te houden. Zo kan het bedrijf gaandeweg lessen trekken uit het verwerkingsproces en die toepassen bij de productie van nieuwe batterijen. Op termijn verwacht Tesla dat de kosten van recuperatie en recyclage van batterijen lager zullen liggen dan de kostprijs van nieuwe grondstoffen.

Het volledige duurzaamheidsverslag van Tesla kan je hier inkijken.

Bron: change.inc, cleantechnica.com, tesla.com

SDG

Industrie, innovatie en infrastructuur Verantwoorde consumptie en productie

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!