Superplant haalt vervuiling uit de lucht

De dwergmispel is aangeduid als “superplant” vanwege zijn uitzonderlijke vermogen om fijnstof uit de lucht te halen. Tuinbouwexperts noemen het een ideale heester voor in steden, op drukke kruispunten en invalswegen.

19 februari 2021
Dwergmispel
Door Isidre blanc - Eigen werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=18540009

In een studie gepubliceerd in het tijdschrift Environments zeggen tuinbouwexperts van de Royal Horticultural Society (RHS) dat de dwergmispel of Cotoneaster franchetii minstens 20 procent meer effectief is dan andere struiken om fijnstof te halen. De struik is oorspronkelijk afkomstig uit China, Thailand en Myanmar, maar doet het ook goed in onze regio’s.

Autorit van 800 kilometer

Volgens Tijana Blanusa, tuinbouwkundige aan de RHS en hoofdauteur van de studie zou de struik naast alle drukke wegen moeten worden aangeplant om luchtvervuiling te verminderen. Ze berekende dat een dichte dwergmispelheg van één meter lang in zeven dagen tijd de hoeveelheid vervuiling kan opruimen die een auto heeft uitgestoten tijdens een rit van 800 kilometer. Ook hobbytuinders kunnen volgens de RHS een belangrijke bijdrage leveren door in hun tuin struiken als de dwergmispel of andere soorten met stevige, harige bladeren aan te planten.

Bron: IPS

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!