Superlijm in de maak op basis van houtstof

De Vlaamse Overheid en chemiebedrijf Kaneka in Westerlo investeren samen 2,5 miljoen euro in de ontwikkeling van chemische producten op basis van lignine.

Fran Herpelinck | 21 november 2018
Tree 1750784 1920

Lignine, een stof uit de celwand van planten die als lijm fungeert tussen de vezels, staat volop in de kijker als biogrondstof voor de chemische industrie. Na cellulose is lignine het meest voorkomende organisch materiaal op aarde. Veelal is het een afvalproduct van de papierindustrie. Haast alle lignine wordt verbrand voor warmterecuperatie, slechts 1 procent ervan wordt benut voor additieven voor de rubberindustrie.

Nieuw bouwsteentje

Het Japanse chemiebedrijf Kaneka, dat in ons land een vestiging heeft in Oevel (Westerlo), meent dat lignine hoogwaardiger benut kan worden. In samenwerking met VITO, de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek in Mol, gaat het de komende jaren nieuwe en betere kunststoffen ontwikkelen op basis van lignine. Om de lignine aan te wenden, gebruikt VITO een techniek om de stof te depolymeriseren of te ontbinden in basisbestanddelen. Met die deeltjes kunnen nieuwe chemische structuren gebouwd worden.

Tal van Belgische en Nederlandse partners, waaronder VITO, ontwikkelden via het onderzoeksproject BIO-HArT een methode om hout om te zetten in lignine en het als veelzijdige grondstof te kunnen gebruiken: voor de productie van kunststoffen, isolatiemateriaal, computerschermen en nog veel meer. In Zweden maakt men er vanilline mee, een synthetisch alternatief voor vanille. In Vlaanderen mikken Kaneka en VITO voluit op de bouwsector.

Betere hechting

Een van de producten in de pijplijn is een MS-polymeer (modified silane), een siliconemateriaal dat gebruikt wordt voor lijm- en voegmiddelen en coatings. De polymeer wordt vandaag de dag ontwikkeld op basis van aardolie. Door van de MS-polymeer een bioproduct te maken, op basis van lignine, willen de partners twee vliegen in één klap slaan. Lignine heeft van nature een stevige en stijve structuur. Bovendien is het sterker hechtend en beter vochtbestendig, ideaal voor douches en zwembaden. "Zo ontwikkelen we een MS-polymeer die de meerprijs waard is: het product is én biogebaseerd én bezit betere eigenschappen", vertelde commercieel directeur Walter Eevers van VITO aan zakenkrant De Tijd.

Kaneka en VITO investeren samen, elk de helft, 2,5 miljoen euro in het project. VITO zal onder meer een proefinstallatie bouwen voor de zuivering en splitsing van lignine. Alvast tot 2021 slaan de Kempense partners de handen in elkaar. Nadien bekijkt Kaneka welke producten het effectief op de markt wil brengen.

Bron: eigen verslaggeving

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!