Plus SUEZ en Sources ALMA bouwen eerste Belgische bottle-to-bottle recyclagefabriek voor petflessen

In Couillet bij Charleroi wordt in 2021 een nieuwe fabriek gebouwd die ingezamelde petflessen recycleert tot hoogwaardig pet. Daaruit kunnen opnieuw flessen gemaakt worden, bestemd voor de Belgische markt. Jaarlijks zal er 40.000 ton pet gerecycleerd worden.

Inès Aoun | 6 januari 2021
Suez Sourcesalma

Afvalbeheerder SUEZ en producent van gebotteld water Sources ALMA starten in oktober 2021 met de bouw van de nieuwe fabriek, in opdracht van Fostplus. Tegen december 2022 moet de installatie klaar zijn.

Lokale kringloopeconomie

Het is de bedoeling dat de petflessen in België worden ingezameld en gerecycleerd. De gerecycleerde korrels worden daarna gebruikt om nieuwe flessen te vervaardigen voor de merken van Sources ALMA. Al het hoogwaardig materiaal blijft overigens in België, wat de lokale kringloopeconomie ten goede komt.

De nieuwe fabriek is nodig want Europa legde in 2019 strengere regels op om de circulaire economie een duwtje in de rug te geven. Zo moet tegen 2025 minstens 25 procent van de petflessen bestaan uit r-pet (gerecycleerd pet). Tegen 2030 moet dat percentage stijgen tot 30 procent.

Competitief met virgin plastics

Fostplus kondigde trouwens nog twee andere recyclagecentra aan. Op de site van Bionerga in Beringen gaat Eco-oh! een recyclagefabriek voor petfolies bouwen. Het gerecycleerde materiaal zou competitief moeten zijn met virgin folies. Eco-oh! mag ook een fabriek in Houthalen optrekken waar de restfractie van de p+md-zak (gemengde verpakkingen, multilayers) gerecycleerd wordt tot tuinmeubilair of bloembakken.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.