Stadstuintjes zijn essentieel voor bijen

Privétuinen in de stad zijn met voorsprong de belangrijkste voedselbron voor bijen in steden en dorpen. Dat blijkt uit onderzoek in Groot-Brittannië.

24 februari 2021
Bijen Leveren Met Bestuivingen Een Belangrijke Bijdrage Aan De Landbouw

De studie door de Universiteit van Bristol, die gepubliceerd werd in het Journal of Ecology, heeft voor de eerste keer gemeten hoeveel nectar wordt geproduceerd in stedelijke gebieden. Daaruit blijkt dat de overgrote meerderheid afkomstig is van residentiële tuinen - gemiddeld zo'n 85 procent.

Eén theelepel = één ton

De resultaten toonden aan dat drie gemiddelde tuinen samen dagelijks een theelepel nectar produceren. Dat lijkt weinig, maar het is het equivalent van een ton voedsel voor een volwassen mens. De theelepel is dus genoeg om duizenden vliegende bijen van brandstof te voorzien. “We hadden natuurlijk wel verwacht dat stadstuinen een belangrijke bron van nectar zouden zijn, maar hadden niet gedacht dat het overwicht zo overweldigend zou zijn. Onze bevindingen onderstrepen de cruciale rol die tuinen spelen bij het ondersteunen van bestuivers en het bevorderen van de biodiversiteit in stedelijke gebieden”, zegt ecoloog Nicholas Tew, hoofdauteur van de studie.

Opvallend is ook dat het aanbod van nectar in stedelijke landschappen diverser is dan in landbouwgebied of natuurreservaten. Bijna een derde (29 procent) van de oppervlakte in de bestudeerde stedelijke gebieden bestaat uit privétuinen. Dat is ongeveer zes keer zoveel als parken en veertig keer de oppervlakte van volkstuinen.

Rol van de tuinder

“Het onderzoek illustreert de grote rol die de doorsnee tuinder speelt bij het behoud van bestuivers, aangezien er zonder tuinen veel minder voedsel zou zijn voor bijen, wespen, vlinders, motten, vliegen en kevers”, zegt Tew.

Het is belangrijk dat de tuinen een delicatessezaak worden voor bestuivers. Dat doe je door nectarrijke bloemen te planten, ervoor te zorgen dat er altijd iets in bloei staat en door het gazon minder vaak te maaien om paardenbloemen, klaver, madeliefjes en andere bloemen een kans te geven. Pesticiden zijn helemaal uit den boze, net als kunstgras of al te veel verharding.

Week van de bij

Om het belang van de bij te ondersteunen organiseert het Departement Omgeving de achtste editie van Week van de Bij. Die loopt van zondag 30 mei tot en met zondag 6 juni 2021. De campagne wil gemeentebesturen, bedrijven en burgers aanmoedigen zich in te zetten voor een betere leefomgeving voor zowel honingbijen als wilde bijen. Zo kunnen minder beton en meer bloemen, planten en bomen zorgen voor meer voedsel voor bijen. Met de slogan ‘Bijenhelden breken uit’ zetten Dominique Persoone en Britt van Marsenille, peter en meter van de Week van de Bij, het thema ontharding kracht bij. Week van de Bij gaat van start op zondag 30 mei 2021 met een bijenfietstocht vanuit het Openluchtmuseum Bokrijk in Genk.

Bron: IPS, Departement Omgeving

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!