Stadstuin slaat meer CO2 op dan landbouwgrond

Achtertuinen en stadsparken hebben een onderschatte ecologische waarde, zegt onderzoeker Carly Ziter van de University of Wisconsin-Madison in het tijdschrift Ecological Applications. Stedelijke bodem zou gemiddeld zelfs meer CO2 opslaan dan landbouwgrond rond de stad.

Lien Moris | 9 maart 2018
Park New York City Nyc Manhattan 162024

Ziter onderzocht hoe stedelijke gebieden passen in de dynamiek van grotere landschappen. Ze nam bodemstalen op honderd verschillende plaatsen in de stad Madison (Wisconsin). Elk staal onderzocht ze op drie ecosysteemdiensten: CO2-opslag, regulering van waterkwaliteit en bescherming tegen overstromingen. De conclusie: stedelijk groen levert belangrijke ecosysteemdiensten. Zo slaan openbare parken en stadstuinen in verhouding aanzienlijk meer CO2 op dan bossen en graslanden binnen de stad. De stedelijke bodem slaat gemiddeld zelfs meer CO2 op dan de landbouwgrond rond de stad Madison.

Stad is onderdeel van het landschap

Toch wordt die CO2-opslag nooit meegerekend in grote studies en prognoses. Carly Ziter: “Vaak negeren we steden als we regionale studies over ecosysteemdiensten uitvoeren, of als we bestuderen op welke manieren de natuur ons voordelen biedt. We behandelen de stad als een soort grijze doos, op kaarten is het vaak letterlijk een grijze vlek. Wat we hier ontdekt hebben, is dat we de stad moeten beschouwen als een onderdeel van het landschap.”

Betere luchtkwaliteit

VITO, de Vlaamse onderzoeksinstelling voor duurzame ontwikkeling en cleantech, publiceerde in 2013 al een studie waaruit blijkt dat groen in de stad voor een beter lokaal klimaat en een betere luchtkwaliteit zorgt. Zo helpt goed ingezette beplanting fijn stof te filteren. In 2016 ontwikkelde de onderzoeksinstelling in opdracht van de stad Antwerpen de Groentool, een app die het voor stadsplanners mogelijk maakt om inzicht te krijgen in de mogelijkheden die groen biedt om de leefkwaliteit (hittestress, luchtkwaliteit …) in een specifieke wijk of buurt te verbeteren.

Bron: Phys.org

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!