Stad Halle laat inwoners participeren in duurzame straatverlichting

Duurzame straatverlichting als dienst, gefinancierd door de burger: dat is de insteek van het project ‘Gedragen duurzaam straatlicht’. Het proefproject gaat volgend jaar van start in Halle.

Lien Moris | 23 mei 2018
Led Streetlamp
Dmitry G

Vlaanderen telt 1,3 miljoen straatlampen. Daar hangt een prijskaartje aan vast van bijna 117 miljoen euro per jaar, onderhoudskosten niet meegerekend. Technologiefederatie Agoria berekende dat we 680 miljoen euro kunnen besparen door heel Vlaanderen uit te rusten met slimme leds. Dat zou ook leiden tot een daling van de CO2-uitstoot met meer dan 100.000 ton per jaar. De Vlaamse overheid en netbeheerders Eandis en Infrax, die de lampen langs de lokale wegen beheren in opdracht van de steden en de gemeenten, zijn daarmee bezig. Momenteel werkt 5 procent van het lichtnet op leds. Eandis en Infrax verwachten het hele net te hebben omgevormd tegen 2030.

Coöperanten betalen rekening

Maar er bestaan ook meer kleinschalige initiatieven om het energieverbruik van straatverlichting in te perken. De kleine coöperatie PajoPower uit Halle nam in 2016 het initiatief om 445 straatlampen langs vier grote invalswegen van Halle te vervangen door ledlicht. Uniek was dat de kosten (225.000 euro) grotendeels voor rekening van tweehonderd coöperanten was. Die worden terugbetaald met het geld dat de stad uitspaart door de lagere energierekening.

Dienstencontract

Een brief van PajoPower aan Vlaams minister van Energie Bart Tommelein over de vele pijnpunten waarop de coöperatie stootte, leidde tot het project ‘Gedragen duurzaam straatlicht’, dat Halle heeft ingediend bij het Programma Innovatieve Overheidsopdrachten (PIO) van de Vlaamse overheid. PIO begeleidt overheidsorganisaties bij het aankopen en financieren van innovatie. Doel van het project is een dienstencontract uitwerken voor de aankoop van straatlicht volgens de principes van de circulaire economie. Er wordt gebruikgemaakt van lokaal geproduceerde energie.

Mentaliteitsverandering

Een belangrijk aspect van het project is dat het gedragen en gefinancierd wordt via burgerparticipatie. “Het stroomverbruik moet minimaal worden. Donker moet de nieuwe norm worden in Vlaanderen, met dynamische verlichting die aanspringt als iemand langskomt. Dat vergt een enorme mentaliteitsverandering. Vandaar dat je de burgers erbij moet betrekken, hun inspraak moet geven en ze mee moet laten investeren om de weerstand af te bouwen”, vertelt Patrick Swyngedouw, voorzitter van PajoPower, aan De Tijd.

Volgend jaar wordt een testproject opgezet, vanaf 2020 kan het concept worden uitgerold. De betrokken partijen zijn naast PajoPower en de stad Halle het Vlaams Energiebedrijf, de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten, netwerkorganisatie i-Cleantech Vlaanderen en Eandis.

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!