Stad Antwerpen lanceert vernieuwd fonds Duurzame Stad

Vanaf 1 januari 2021 zal de stad Antwerpen het projectenfonds Duurzame Stad meer doelgericht inzetten om haar klimaatambities te helpen realiseren. Als het voorstel van het schepencollege wordt goedgekeurd door de gemeenteraad, wordt het jaarlijkse budget verdubbeld tot 200.000 euro.

Inès Aoun | 13 juli 2020
Antwerpen Zoe Gayah Jonker Iis0Z8 Qzo S Unsplash

De stad Antwerpen trekt sinds 2013 jaarlijks 100.000 euro uit voor de subsidiëring van innovatieve projecten via het projectenfonds Duurzame Stad. Met het fonds wil Antwerpen bewoners, bedrijven en organisaties ondersteunen die bijdragen aan een duurzame ontwikkeling van de stad.

Grote ambities

Het college heeft nu beslist om het fonds meer doelgericht inzetten om de klimaatambities van de stad te realiseren. Het nieuwe projectenfonds zal bestaan uit verschillende thematische oproepen. Naast een open oproep Duurzame Stad zal het fonds ook ondersteuning bieden aan projecten die een antwoord bieden op specifieke stedelijke uitdagingen rond bijvoorbeeld duurzame energietransitie of klimaatadaptatie.

“Het speelveld rond klimaat is de voorbije jaren sterk geëvolueerd”, aldus schepen voor leefmilieu Tom Meeuws. “Er zijn tal van nieuwe spelers bijgekomen die onze klimaatambities delen en ze mee willen realiseren. Het nieuwe projectenfonds wil aan hun vraag tegemoet komen, we kunnen deze kans niet laten liggen. De ambities van de stad liggen hoog, we kunnen deze niet alleen realiseren.”

Budget verdubbeld

De stad verdubbelt het budget voor het projectenfonds naar 200.000 euro. Het maximale bedrag van de toelage wordt opgetrokken tot 50.000 euro per project. Met het nieuwe reglement (dat ingaat vanaf 1 januari 2021) zullen ook investeringsprojecten ondersteuning kunnen krijgen.

Maar voor het zover is, moet het voorstel nog goedgekeurd worden door de gemeenteraad. Die is nu in zomerreces.

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!