Plus Spuitwaterproducent plukt koolzuur uit de lucht

Het Zwitserse watermerk Valser, eigendom van Coca-Cola, produceert het eerste spuitwater met koolzuur dat niet kunstmatig wordt aangemaakt, maar rechtstreeks uit de lucht wordt gefilterd.

7 mei 2019
Valser Climeworks

Het project rond ‘klimaatneutraal koolzuurgas’ kreeg vorm in Zwitserland, waar enkele lokale partners met Europese steun een afvanginstallatie voor CO2 bouwden, bestemd voor de voedings- en drankindustrie. Met behulp van de Direct Air Capture-techniek (DAC) haalt het Zwitserse bedrijf Climeworks de CO2 uit de lucht. Het maakt gebruik van een sponsachtige filter, waar buitenlucht in wordt samengedrukt. In de filter bindt het koolzuur zich aan chemicaliën uit ammonia. Door de filter te verwarmen met industriële restwarmte, komt de CO2 opnieuw vrij en kan het eenvoudig worden opgeslagen.

Techniek uitrollen

Het Zwitserse bottelbedrijf Coca-Cola Hellenic Bottling Company (CCHBC), dat onder andere voor Coca-Cola flessen vult, voegt het klimaatneutrale koolzuurgas nu toe aan bronwater van het merk Valser. Binnen enkele maanden moet het spuitwater in Zwitserland in de rekken liggen.

De drankindustrie is een van de grootste afnemers van CO2 wereldwijd. Het koolzuur dat in spuitwater, bier en frisdrank wordt verwerkt, is veelal afkomstig uit ammoniakfabrieken. De Zwitserse partners achter de DAC-techniek hopen hun installatie met behulp van private partners op te kunnen schalen. CCHBC, dat ook Coca-Cola, Fanta en Sprite verdeelt, mikt in eerste instantie op 600 ton groen koolzuurgas per jaar. Op termijn wil het een vierde van zijn CO2-vraag op een duurzame manier invullen.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.