Superbeleggers dwingen Shell tot klimaatactie

Het olie- en gasbedrijf gaat het loon van toplui laten afhangen van de CO2-uitstoot. Shell staat onder druk van een groep ‘groene investeerders’, die ook andere bedrijven in het vizier nemen.

Fran Herpelinck | 4 december 2018
5485469428 C1D64De150 O
Shell

De toegeving van Shell is ingeblazen door Climate Action 100+, een groepering van enkele superbeleggers. Aan het roer zitten de vermogensbeheerders van banken zoals BNP Paribas Fortis of een fondsenhuis zoals Robeco. Zij oefenen financiële druk uit op de 100 grootste uitstoters ter wereld om inspanningen te leveren voor het klimaat. Ook 61 bedrijven die een rol kunnen spelen bij de mondiale energietransitie, staan op hun afvinklijst.

Lobbystunt

Hun lobbywerk, dat volgens Climate Action bij alle 161 bedrijven aan de gang is, bereikt de eerste resultaten. De Nederlandse topman van Shell, Ben Van Beurden, zegt dat "de dialoog" met investeerders tot deze "evolutie” heeft geleid. Het Nederlands-Britse olie- en gasbedrijf kondigde vorig jaar aan om de CO2-uitstoot van Shell-producten te halveren in 2050. Het bedrijf stelt die vage doelstelling nu bij en wil zijn voetafdruk met zo’n 20 procent verkleinen in 2035 en vanaf 2020 ieder jaar specifieke doelstellingen formuleren voor een periode van drie tot vijf jaar. Het loon van Shells toplui zal afhangen van het halen van de klimaatdoelen.

Hefboom

Volgens Shell wordt met de aandeelhouders nog gesproken over de beoogde percentages, maar beïnvloedt het plan de verloning van mogelijk 1.200 topmedewerkers. Climate Action, dat een vermogen van 32.000 miljard beheert, laat weten dat het geval-Shell een ideale hefboom is om “ook de 160 andere bedrijven op nieuwe gedachten te brengen.”

Bron: Belga, De Tijd

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!