’s Werelds grootste zonnepark in aanbouw in Egypte

In het zuidoosten van Egypte, niet ver van de Aswandam, is een zonnepark met 200.000 panelen in aanbouw. De eerste unit werd zopas aangesloten op het Egyptische elektriciteitsnet en voorziet 20.000 gezinnen van stroom.

14 maart 2018
61060 Benban Solar Park Egypt Today
©Egypt Today

Het Benban Solar park zal op termijn bestaan uit 32 afzonderlijke units, die elk 64 megawatt aan elektrische stroom zullen leveren. De eerste unit werd zopas aangesloten op het Egyptische elektriciteitsnet en kan stroom leveren voor 20.000 gezinnen. De tweehonderdduizend panelen – goed voor een oppervlakte van 95 hectare - zijn het werk van een consortium van Duitse en Egyptische bedrijven. De installatie is voorzien van zogenaamde sun trackers, waardoor de panelen de positie van de zon kunnen volgen en zo een maximum aan zonlicht kunnen capteren.

Financiering door Wereldbank

Eenmaal het Benban Solar Park volledig is afgewerkt – vermoedelijk begin 2019 – zal het een productiecapaciteit bezitten van 1,8 gigawatt. Dat is vergelijkbaar met het gecombineerd vermogen van de kernreactoren Doel 1, 2 en 3. Daarmee wordt het zonnepark meteen ook het grootste ter wereld. 

Met het project is een investering van 2,3 miljard euro gemoeid. Voorlopig is de financiering van 1,4 miljard euro voor 29 units verzekerd. De Wereldbank investeert samen met negen andere banken 528 miljoen euro in 13 units. 

20 procent tegen 2020

De zonnestroom moet Egypte minder afhankelijk maken van olie en gas, waaruit het land vandaag meer dan 90 procent van haar elektriciteit haalt. Het land wil tegen 2020 20 procent van haar energie uit hernieuwbare bronnen halen. Het zonnepark ligt slechts veertig kilometer ten noorden van de Aswandam, de gigantische stuwdam op de Nijl die momenteel verantwoordelijk is voor ruwweg een tiende van de Egyptische stroomproductie. 

Bron: Bloomberg

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!