Resortecs wint Henry van de Velde Award voor circulaire innovaties in textielsector

Cédric Vanhoeck en Vanessa Counaert hebben met Resortecs een innovatief proces ontwikkeld voor de hoogwaardige en geautomatiseerde demontage en recyclage van textiel. Daarvoor ontvingen ze de Henry van de Velde Ecodesign by OVAM Award 2023.

Lien Moris | 8 februari 2023
Resortecs Smart Disassembly Oven 29
In dit thermische systeem lost de innovatieve stikdraad van Resortecs op, waarna de onderdelen van de kledingstukken hergebruikt kunnen worden.
Resortecs

De Belgische start-up Resortecs maakt het recycleren van textiel eenvoudiger en dus ook goedkoper. Oprichters Cédric Vanhoeck en Vanessa Counaert zijn het brein achter Smart StitchTM: stikdraden die oplossen bij hoge temperaturen. In het Smart DisassemblyTM-systeem - een soort enorme oven - lossen de draden op en vallen kledingstukken en ander textiel zonder schade uit elkaar. De verschillende onderdelen kunnen daarna hergebruikt worden.

Het oplosbare garen werd al in verschillende collecties gebruikt, onder meer door H&M, Bershka en Decathlon.

Door de focus te verleggen van het einde naar het begin van de productieketen, mikt Resortecs op volledige circulariteit in de mode-industrie.

Ecodesign

De Henry van de Velde Awards worden uitgereikt door Flanders DC en zijn de belangrijkste designprijzen in België. De Ecodesign by OVAM Award gaat naar ontwerpers op bedrijven die zich dagelijks engageren om onze producten en diensten duurzamer te maken. Sinds drie jaar worden alle inzendingen in deze categorie getoetst op hun duurzaamheid en milieu-impact.

Bron: OVAM

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!