Recycleren we straks luiers in Vlaanderen?

Volgens cijfers van de OVAM bestaat restafval voor 11,5 procent uit hygiënische producten zoals luiers en incontinentiemateriaal. Dat afval – het gaat om zo’n 89.000 ton - wordt nu nog verbrand. Om ervoor te zorgen dat luiers gerecycleerd worden, hebben luierfabrikant Ontex en start-up Woosh de handen in elkaar geslagen.

Inès Aoun | 24 maart 2021
Luiers Pampers

Vanaf 1 april gaat de start-up Woosh wegwerpluiers van het Ontex-gamma ‘Little Big Change’ leveren en ophalen in Mechelse kinderdagverblijven. Dat doen ze in samenwerking met het stadsbestuur en met de cel circulaire economie van de stad Mechelen. Ook in Gent en Brugge gaan ze aan de slag. Tegen 2024 wil Woosh de luiers van zo’n 1000 crèches in België inzamelen.

Geen stimulans

Voorlopig zal Woosh de luiers nog laten verbranden. Maar de hele inzamelactie is bedoeld om op termijn over voldoende luiers te beschikken om een recyclage-installatie te bouwen. Jeff Stube van Woosh: "Vandaag is in België de gescheiden ophaling van gebruikte luiers zeer beperkt, waardoor luierrecyclage niet evolueert. Afvalverwerkingsbedrijven zijn niet geneigd te investeren in luierrecyclage omdat er niet genoeg gescheiden luierafval beschikbaar is. Omdat er niet genoeg recyclagemogelijkheden zijn, is er ook geen stimulans om luierafval te scheiden.”

Het beleid zoekt ondertussen naar oplossingen. Zo onderzoekt de OVAM met het C-MARTLIFE-project hoe kunststoffracties (waartoe luiers behoren) beter ingezameld kunnen worden.

Nederland

Onze noorderburen staan al een stapje verder. Zo kondigde Afvalenergiecentrale ARN in juni 2020 aan dat ze hun capaciteit zouden uitbreiden. En vorig jaar richtten twee Nederlanders Diaper Recycling Europe op om de recyclage van luiers een boost te geven.

Bron: De Tijd, eigen verslaggeving

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!