Primeur voor festivalsector: Werchter Parklife draait integraal op groene stroom

De concertreeks Werchter Parklife draait volledig op lokaal opgewekte groene energie. Energieplatform Bolt voorziet streekstroom voor de hele festivalinfrastructuur. “Wij maken de concertarena dieselvrij. We focusten met Bolt tot nu toe vooral op groene energie voor gezinnen. Maar als muziekliefhebbers zagen we het als onze plicht om ook voor de vergroening van festivals een oplossing te bedenken”, zegt Pieterjan Verhaeghen, mede-oprichter van Bolt.

Inès Aoun | 1 juli 2021
Werchter Parklife Kopie
Peter Colpaert uit Herent bij zijn zonnepaneleninstallatie.
© Illias Teirlinck

Festivals draaien nog voornamelijk op dieselgeneratoren. Om die sector mee te helpen verduurzamen, heeft energieplatform Bolt de handen in elkaar geslagen met de organisatoren van Werchter Parklife. De energie op die festivalreeks wordt geproduceerd door een mobiel zonnepanelenpark op de site en door groene netstroom van lokale energie-opwekkers.

Zo levert muziekliefhebber Peter Colpaert energie van zijn zonnepanelen-installatie aan Werchter Parklife via Bolt. Ook Petra en Wim Verbreuken van De Laerhoeve uit Kalmthout doen hun duit in het zakje: “Uit de mest van onze melkkoeien maken we groene stroom, in onze vergistingsinstallatie. Daarmee voorzien we onze eigen boerderij, andere gezinnen én nu ook dit festival van duurzame energie. Ik vind het prachtig dat wij op deze manier als landbouwers zoveel meer kunnen doen dan enkel melk en yoghurt produceren.”

Bolt Werchter
Petra, Wim en dochter Stiene van De Laerhoeve bij hun pocketvergister die energie opwekt.
© Illias Teirlinck

Superbatterij

Op piekmomenten kan noch een netstroomaansluiting, noch een zonnepaneleninstallatie, noch een combinatie van die twee voor voldoende capaciteit zorgen. Daarom kwam Bolt met het idee van de ‘superbatterij’. Die slaat tijdens de daluren, wanneer Werchter Parklife weinig energie verbruikt, de reststroom op voor later. Door de batterij als derde schakel in te zetten, is er wél continu voldoende energie voorradig.

Yo Van Saet, festivaldirecteur: “Een festival organiseren heeft een impact op het milieu. Wij zijn ons daar zeer van bewust. Al vele jaren zetten wij ons in om de festivals in Werchter op een meer duurzame manier te organiseren. We willen dit jaar vooral kennis verzamelen en de learnings meenemen naar later, naar onze festivals op veel grotere schaal. Het stroomverhaal vergroenen is een werkpunt. Dankzij en met Bolt kunnen we nieuwe stappen zetten, meer inzetten op herbruikbare energie. Onze festivals moeten en zullen nog duurzamer zijn in de (nabije) toekomst.”

Stapje verder

Tijdens de vorige – weliswaar zeer beperkte – festivalzomer had Bolt al een goede testcase met Camping Belgica van StuBru. Dit radioprogramma, uitgezonden vanuit een mobiele radiostudio op een pop-up camping, werd twee maanden lang volledig met groene energie gemaakt dankzij een mobiel zonnepark met 72 zonnepanelen. Ook voor de huidige editie van Camping Belgica bouwde Bolt opnieuw een zelfvoorzienende micro-grid.

“We willen telkens een stapje verder gaan. Camping Belgica was erg kleinschalig”, zegt Verhaeghen. “Werchter Parklife, dat over een hele maand loopt, heeft de ideale schaalgrootte om een doorstart te maken naar échte grote zomerfestivals. Door deze kleinere editie van Werchter kunnen we de knowhow verwerven om er volgende zomer te staan met een installatie die een echt groot festival volledig kan doen draaien.”

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!