Plus Doorbraak: perovskiet-silicium zonnecel efficiënter dan traditioneel exemplaar

Imec heeft een hybride zonnecel geproduceerd met een efficiëntie van 27,1 procent. Een doorbraak die kan tellen. Zal de combinatie van perovskiet en silicium de traditionele silicium zonnepanelen binnen de kortste keren van de troon stoten?

Inès Aoun | 24 juli 2018
Perovskite Silicon Module

In het energienummer van Susanova schreven we over een gamechanger in de markt van de zonnepanelen: calciumtitaniumoxide of perovskiet – naar de Russische mineraloog Lev Perovski. Zonnepanelen uit perovskiet hebben het potentieel om hun silicium tegenhangers te overklassen in efficiëntie, prijs en inzetbaarheid, zo tonen diverse onderzoeken aan.

Hogere efficiëntie

Zo ver is het voorlopig nog niet. Maar de combinatie perovskiet-silicium lijkt wel al mogelijk. Science Magazine voorspelde dat commercieel geproduceerde hybride zonnecellen dit jaar klaar kunnen zijn voor praktijktests en dat de technologie het potentieel heeft om een power conversion efficiency van 30 procent te behalen. De PCE van een zonnecel staat voor het percentage van de invallende zonne-energie dat wordt omgezet in elektriciteit.

Imec en Energyville hebben nu aangekondigd dat ze hybride zonnepanelen hebben geproduceerd met een PCE van 27,1 procent. En het onderzoekscentrum maakt zich sterk dat de 30 procent binnen handbereik is. Ter vergelijking: commerciële zonnepanelen gemaakt van silicium behalen een PCE tussen 15 en 20 procent.

Tom Aernouts, verantwoordelijk voor de dunne-film zonnepanelen bij imec/Energyville reageert alvast tevreden. "De siliciumtechnologie bereikt zijn limieten. Een dun laagje perovskiet coaten op een industrieel silicium zonnepaneel zal de meest kostenefficiënte manier zijn om de PCE van zonnepanelen te verbeteren."

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.