Paters van Westmalle inspireren nieuw waterexpertisecentrum

De provincie en de Universiteit Antwerpen hebben een expertisecentrum opgericht dat bedrijven helpt om water te besparen en te hergebruiken. De mosterd halen ze bij de trappistenbrouwerij van Westmalle, waar een derde van het water hergebruikt wordt.

Fran Herpelinck | 2 oktober 2018
08 A0420
Via membraantechnologie laat de brouwerij opgepompt grondwater zuiveren.
Pantarein Water

Het nieuwe Antwerpse LED-centrum, kort voor Laagdrempelig Expertise- en Dienstverleningscentrum, wil bedrijven uit heel Vlaanderen laten kennismaken met duurzame technieken en systemen om proces- en afvalwater zo goed mogelijk te hergebruiken. De provincie en de universiteit krijgen daarvoor de steun van Vlakwa, het Vlaamse Kenniscentrum Water, dat demonstraties zal organiseren. Het Antwerpse provinciebestuur kent een subsidie toe van 50.000 euro, zodat bedrijven gratis bij LED Water zullen kunnen aankloppen.

Zuiverende membranen

Inspiratie voor LED Water halen de partners bij de trappistenbrouwerij van Westmalle, waar momenteel een derde van het water hergebruikt wordt. Sinds 2011 hebben de paters een zuiveringsinstallatie met membranen in gebruik, ontworpen door het Mechelse waterzuiveringsbedrijf Pantarein Water.

“Vier dagen per week pompen we 350.000 liter grondwater op om trappistenbier mee te brouwen. De uitgekiende zuiveringsinstallatie zorgt ervoor dat we ons afvalwater kunnen zuiveren en opwerken tot drinkwaterkwaliteit. Zo kunnen we 30 procent van het water recycleren”, legt productiedirecteur Jan Adriaensen uit in Het Laatste Nieuws. Dat betekent ook dat ze veel minder water nodig hebben om bier te brouwen. “Vroeger spraken we al snel over 8 liter voor één liter bier, nu willen we graag zakken naar 5 liter water”, aldus Adriaensen.

Over de streep

De technologie die de paters gebruiken is niet nieuw. Piet De Langhe van Pantarein Water: “Maar voordat de technologie geïmplementeerd kan worden, moeten we eerst een grondige analyse uitvoeren. Vele bedrijven kunnen daar niet altijd een budget voor vrijmaken. De subsidie die het Antwerpse provinciebestuur toekent zal ervoor zorgen dat veel bedrijven nu de stap naar de circulaire economie durven wagen.”

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!