MVO

Plus Oprichter Patagonia schenkt miljardenbedrijf aan onze planeet

Yves Chouinard, oprichter van outdoormerk Patagonia, zet een nieuwe structuur op waarbij alle dividenden naar natuurherstel gaan. De familie Chouinard behoudt de controle over het bedrijf.

Koenraad Coel | 15 september 2022
Patagonia Ryan Richards 5Cspga Ybxm I Unsplash

In 1973 richtte de Amerikaan Yves Chouinard Patagonia op. Als gepassioneerd klimmer richtte Chouinard zich eerst op materiaal voor bergbeklimmers, later breidde het bedrijf uit naar andere sporten en buitenactiviteiten. Ondertussen is Patagonia aanwezig in meer dan 10 landen en zou het ongeveer drie miljard dollar waard zijn. Chouinard behield al die tijd zijn engagement voor het milieu. Sinds de jaren tachtig schenkt Patagonia 1 procent van de verkoop aan natuurorganisaties en het was een van de eerste ondernemingen die het b-Corp certificaat binnenhaalden. Het bedrijf staat ook bekend om het verregaande herstel- en hergebruikbeleid, onder het label ‘Worn Wear’.

Bijzondere constructie

Maar de inspanningen van Patagonia zijn nog steeds ontoereikend in het licht van de huidige milieucrisis, zegt Chouinard zelf in een open brief. Daarom zocht hij naar een manier om meer middelen in te zetten voor natuurbehoud en -herstel en tegelijk de waarden van het bedrijf te vrijwaren. Die oplossing vond Chouinard in een bijzondere constructie waarbij de familie de controle behoudt via het Patagonia Purpose Trust, dat de stemgerechtigde aandelen in handen krijgt. Alle niet-stemgerechtigde aandelen, goed voor 98 procent van de totale waarde, gaan naar het Holdfast Collective, een non-profit gewijd aan natuurbescherming.

Dankzij die constructie zal Patagonia alle winst die niet opnieuw in de werking geïnvesteerd wordt, als dividend uitkeren aan het Holdfast Collective. Volgens schattingen zou het gaan over zo’n honderd miljoen dollar per jaar. Via het Patagonia Purpose Trust schermt de familie Chouinard het bedrijf af van druk vanuit de markt en aandeelhouders richting korte termijn winsten.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.

SDG

Verantwoorde consumptie en productie Klimaatactie Leven in het water Leven op het land