Ook Zweden verbiedt verkoop van nieuwe diesel- en benzinewagens tegen 2030

Door een verbod uit te schrijven op de verkoop van nieuwe diesel- en benzinewagens, sluit Zweden zich aan bij een groep van Europese voortrekkers.

Fran Herpelinck | 23 januari 2019
Adobe Stock 169708232

De nieuwe Zweedse regering, onder leiding van premier Stefan Löfven, steekt zijn ambitie niet onder stoelen of banken. Bij de voorstelling van de regering afgelopen maandag liet premier Löfven meteen optekenen dat er in zijn land tegen 2030 geen nieuwe dielsel- en benzinewagens meer verkocht zullen worden, wegens te vervuilend. Het is een van de ingrepen waarmee Zweden de doelen van het klimaatakkoord van Parijs wil halen, aldus Löfven. Via gerichte investeringen wil de regering bovendien elektrisch rijden zo aantrekkelijk mogelijk maken, onder meer door nieuwe laadpunten te voorzien voor auto’s die niet op fossiele brandstoffen rijden.

Voortrekkers

Met het aangekondigde verbod zit Zweden op dezelfde golflengte als tal van andere Europese lidstaten die uit diesel en benzine stappen. De Scandinavische landen zetten de toon. In buurland Noorwegen is de helft van alle voertuigen nu al elektrisch. Ook in Denemarken ligt de focus op elektrisch. Tegen 2030 zijn verbrandingsmotoren verleden tijd en in 2035 mogen ook hybride wagens niet langer verkocht worden. Andere landen die diesel en benzine adieu zeggen? Frankrijk (tegen 2040), Nederland (2030), Ierland (verbod op verkoop tegen 2030, wegverbod tegen 2045), Spanje (2040) en Groot-Brittannië (2040). In België heeft enkel de Brusselse regering een verbod tegen 2030 uitgeschreven.

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!