Plus Onderzoekers halen energie uit nachthemel

’s Nachts geven objecten hun warmte af aan de ruimte, waardoor hun temperatuur daalt tot onder de temperatuur van de omringende lucht. Dat concept staat bekend als ‘stralingskoeling’. Amerikaanse onderzoekers zijn er nu in geslaagd om dat temperatuurverschil te gebruiken voor de productie van schone energie – en letterlijk licht te maken uit de duisternis.

Elke Doms | 29 oktober 2019
Astrology Astronomy Beautiful 713664

Onderzoekers van de UCLA en Stanford onderzochten de mogelijkheden van stralingskoeling (zie kader) voor de productie van schone energie. Een beschrijving van hun onderzoek is verschenen in het wetenschappelijke tijdschrift Joule. Ze ontwierpen een apparaat dat eruitziet als een kleine schijf op pootjes. De bovenzijde geeft warmte af aan de nachthemel, terwijl de onderzijde opgewarmd wordt door de omgevingslucht. Tussen beide oppervlakken zit een thermo-elektrische generator, die het temperatuurverschil gebruikt om elektriciteit te produceren. Opbrengst? 25 milliwatt per vierkante meter, net voldoende om een klein ledlampje te doen branden. ‘Licht maken uit de duisternis’, aldus de wetenschappers.

Aanvulling op zonne-energie

De onderzoekers hopen de technologie nu verder te optimaliseren. Hoofdonderzoekers Aaswath Raman ziet vooral mogelijke toepassingsmogelijkheden in afgelegen gebieden zonder toegang tot het elektriciteitsnet, bijvoorbeeld voor het opladen van een gsm, of weermonitoring door sensors met een laag vermogen op de noordpool. Omdat de technologie alleen ’s nachts werkt (overdag wordt het effect tenietgedaan door de opwarming door de zon, red.), kan het volgens Raman ook een aanvulling zijn voor zonne-energie (die dan weer alleen overdag mogelijk is, red.).

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.