Plus Onbekendheid met Europese duurzaamheidsrapportagerichtlijn is groot

Vorig jaar deed de Europese Commissie de bedrijfswereld op haar grondvesten daveren. De Commissie stelde voor om alle grote bedrijven te verplichten om een duurzaamheidsverslag op te maken. Maar uit de ESG-Barometer van KPMG Nederland blijkt dat het merendeel van de Nederlandse bedrijven nog niet op de hoogte is van die verplichting.

Inès Aoun | 17 januari 2022
Rapportage Europa Duurzaamheid

Maar liefst 72 procent van de Nederlanders die meededen aan de ESG-Barometer is niet op de hoogte van de nieuwe richtlijn. 65 procent van de ondervraagde Nederlanders vindt rapporteren over duurzaamheid een goede zaak. Tegelijkertijd voorziet de helft van de ondernemers dat de invoering van de Europese richtlijn gepaard gaat met hogere, nog onbekende kosten. 44 procent van de bedrijven vreest voor een papieren tijger, zonder dat daarmee een einde komt aan greenwashing.

De bedrijven die wel bekend zijn met de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) verwachten dat het begrijpen van de regels (32 procent), de implementatie daarvan (25 procent) en beschikbaar personeel (25 procent) de grootste uitdagingen zijn bij de invoering van CSRD.

Nieuwe richtlijn

Maar waar gaat het eigenlijk over? Katelijne Norga, contentstrateeg bij Pantarein en hoofdredacteur van Susanova, licht toe: "Europese bedrijven ‘van openbaar belang’ moeten nu al een duurzaamheidsrapport maken. Maar de Europese Commissie heeft vorig jaar beslist dat méér bedrijven zo’n verslag moeten publiceren. Concreet gaat het om alle grote bedrijven die minimum 250 personeelsleden tewerkstellen, een balans van 20 miljoen euro en een netto-omzet van 40 miljoen euro hebben. Ook beursgenoteerde kmo’s vallen onder de nieuwe richtlijn, al krijgen zij nog respijt tot 2026. Sinds die aankondiging worden we overspoeld met vragen van bedrijven en organisaties. Zij willen weten wat er precies van hen wordt verwacht en vragen onze hulp."

Maar Europa is nog niet klaar met haar huiswerk. "Europa wil een uniforme standaard ontwikkelen die ervoor zorgt dat alle bedrijven op dezelfde manier rapporteren. Maar hoe die er precies zal uitzien, is nog niet bekend. We weten wel al dat de standaard verder zal bouwen op de frameworks die nu al bestaan zoals de Global Reporting Initiative (GRI), de International Integrated Reporting Council (IIRC), etc. Om de kwaliteit van de rapporten te garanderen, moeten ze ook grondig geauditeerd worden door een onafhankelijke partij", voegt Norga nog toe.

Hard tegen onzacht

Momenteel wordt het voorstel besproken in een comité van het Europees Parlement. Volgens de rapporteur van de commissie staan twee partijen tegenover elkaar: diegenen die de scope willen verruimen en die die het tegenovergestelde eisen. Zij willen bijvoorbeeld dat de drempel van 500 werknemers behouden blijft en dat kmo’s geen rapport hoeven te maken.

Als het parlement een advies heeft gegeven, gaat het opnieuw naar de Europese Commissie en ten slotte naar de Europese Raad. Europa gaat er voorlopig van uit dat de organisaties in 2024 voor het eerst zullen moeten rapporteren volgens de nieuwe regels over hun duurzaamheidsresultaten van 2023.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.