Noorse onderzoekers verwachten dit jaar meer CO2-uitstoot

Een analyse van het gerenommeerde Cicero Center for International Climate Research stelt dat de wereldwijde CO2-uitstoot in 2023 met ongeveer 1 procent zal stijgen. Dat zou betekenen dat we niet op schema liggen om de klimaatdoelstellingen van Parijs te halen.

Tine Steens | 25 oktober 2023
Co2 Uitstoot Stijgt In 2023
© Marcin Jozwiak

De prognose is gebaseerd op de meest recente gegevens uit verschillende rapporten van het Internationaal Energie Agentschap (IEA). Het uitgebreide rapport zal een gedetailleerd overzicht geven van de CO2-uitstoot van alle sectoren, met behulp van gegevens uit verschillende IEA-rapporten.

COP28

“Om de doelen van het Klimaatakkoord van Parijs te halen, zou de wereldwijde CO2-uitstoot dit jaar met ongeveer 5 procent moeten dalen”, waarschuwde Glen Peters, senior onderzoeker bij Cicero. Het Akkoord van Parijs stelt als doel om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graden Celsius boven het pre-industriële niveau. Aanhoudende stijgingen van de uitstoot vormen echter een belangrijk obstakel om de doelstellingen te halen. “De wereld rijdt zich vast in nog meer verwoestende klimaatgevolgen”, waarschuwt Peters.

Het volledige rapport van het onderzoek zal worden gepresenteerd op de 28ste klimaatconferentie van de VN, de COP28, in het kader van het Global Carbon Budget-project.

Gevolgen stijgende uitstoot

Het overschrijden van de afgesproken doelstelling kan leiden tot gevaarlijke wereldwijde klimaatomslagpunten, de zogeheten tipping points. Die ontwikkeling baart klimaatwetenschappers grote zorgen.

Tijdens de covid-19-pandemie was de wereld voor het eerst in decennia getuige van een historische daling van de totale uitstoot. Het lijkt er nu echter op dat de uitstoot weer een nieuw recordniveau bereikt. De belangrijkste bronnen van die uitstoot zijn nog steeds energieverbruik, transport, productie, bouw en voedselproductie. Ondanks de aanzienlijke groei van hernieuwbare energiebronnen zoals wind- en zonne-energie, blijven fossiele brandstoffen zoals steenkool, olie en gas het wereldwijde energiesysteem domineren.

“Hernieuwbare energiebronnen boeken weliswaar snel vooruitgang”, besluit Peters. “De verschuiving naar zonne- en windenergie is echter niet groot genoeg om de noodzakelijke emissiereducties mogelijk te maken.”

Bron: IPS

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!