Nieuwe energiespeler mikt op keuzevrijheid voor groene stroom

Vanaf vandaag is met Bolt een nieuw energiebedrijf op de markt. De jonge facilitator wil klanten rechtstreeks in contact brengen met producenten van hernieuwbare energie, of het nu om grote leveranciers of de zonnepanelen van de sportclub gaat.

Fran Herpelinck | 26 augustus 2019
Adobe Stock 134137821

Energie afnemen zoals je boodschappen doet: in welke winkel je dat wil, met transparantie over de herkomst van producten die je koopt. Dat is de filosofie die het jonge energiebedrijf Bolt, dat sinds vandaag actief is op de markt, aan de dag legt. Bolt wil mensen graag rechtstreeks koppelen aan de groene stroomproducenten van hun keuze. Op de website van Bolt kun je inschrijven bij een bedrijf of een persoon of een project. Bovendien valt te kiezen welke energiebron de voorkeur geniet: hernieuwbare energie uit zon, wind, waterkracht of biogas.

Certificatenhandel

Een direct marktmodel zoals Bolt dat beoogt, is technisch gezien niet mogelijk. Elke producent van groene stroom in ons land, of het nu om particulieren of grote energieleveranciers gaat, plaatsen die stroom gezamenlijk op het net. Daarom kunnen ook die leveranciers geen sluitende garanties maken over de herkomst van de stroom die ze aanbieden. Bedrijven die groene stroomcontracten aanbieden aan klanten, moeten dat staven via een GO, een Garantie van Oorsprong. Omdat die certificaten vaak uit het buitenland komen, veelal uit Scandinavië, richt Bolt zich bewust op een lokaal marktmodel.

“Ook de Vlaamse certificaten geven niet de garantie dat je energie effectief van zuiver groene bronnen komt. Voor biomassa uit Canadees hout wordt er bijvoorbeeld ook een garantie van oorsprong toegekend en dat vinden we niet echt groen. “We geloven in het certificatensysteem, maar willen het op een meer correcte manier toepassen door consumptie en productie rechtstreeks aan elkaar te linken. Zo weet je als consument op een transparante manier dat jouw energie echt duurzaam werd opgewekt in België”, klinkt het.

Signaalfunctie

Kiezen voor groene stroom geeft niet altijd recht op groene stroom, het is wel een duidelijk signaal naar de markt toe. Pieterjan Verhaeghen, de oprichter van Bolt, legt aan VRT NWS uit hoe zijn bedrijf dat signaal wil versterken. "Het klopt dat we de opwekkers en afnemers van stroom niet fysiek met mekaar kunnen verbinden. Wel kunnen we het geproduceerde volume stroom koppelen aan het verbruik van de consument. Als iemand 3 MWh per jaar kan leveren en een klant heeft ingetekend op 3 MWh van die specifieke bron, dan geven we op onze site aan dat die bron is uitverkocht.”

Wanneer Belgen massaal voor lokale, groene producenten kiezen, dan moet de sector volgens Bolt wel volgen en ook de Belgische duurzame kaart trekken. Bolt noemt zichzelf een facilitator, maar wordt door de Vlaamse energieregulator Vreg als leverancier bestempeld. Op dit moment heeft het bedrijf een overeenkomst met dertien lokale producenten van groene stroom. Daarmee schat het zo’n 20.000 mensen te kunnen bedienen. Tegen eind 2020 wil Bolt in elke Vlaamse gemeente drie groene producenten met afnemers kunnen verbinden. Ook Brussel en Wallonië komen in beeld.

Bron: VRT NWS, eigen berichtgeving

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!