Plus Nieuw leerplan aardrijkskunde zet in op klimaat

Hebben de klimaatmarsen van enkele jaren geleden een verandering teweeggebracht? In de tweede graad van het secundair katholiek onderwijs in Vlaanderen alvast wel. Daar wordt aardrijkskunde een heus klimaatvak, dat inzoomt op de interactie tussen mens en planeet.

Tom Wolfs | 19 mei 2022
Klaslokaal School

In de les aardrijkskunde in het katholiek onderwijs zullen jongeren van 14 tot 16 jaar binnenkort leren over de complexe wisselwerking tussen onze planeet en ons socio-economisch systeem. Het nieuwe leerplan moet ze inzicht geven in de kansen die de aarde ons biedt, maar ook in de druk die we als mens op de planeet uitoefenen. Met de klimaatverandering als een van de gevolgen daarvan.

Dat gebeurt stap voor stap via een coherente verhaallijn. Zo krijgen de leerlingen de mogelijkheid om zelf een onderbouwde mening te vormen over de klimaatproblematiek, en om mee na te denken over hoe we de shift kunnen maken naar een wereld waarin het draagvlak van de aarde niet overschreden wordt.

‘Klimaatvak bij uitstek’

Geoloog Manuel Sintubin van de KU Leuven werkte mee aan het nieuwe leerplan. Hij en enkele collega’s schreven er begin vorig jaar een opiniestuk over in De Morgen: “Aardrijkskunde wordt hét klimaatvak bij uitstek. We bieden zo een antwoord op de verzuchtingen van de klimaatjongeren, enkele jaren na de grote klimaatmars. Nu is het aan hen om samen met hun leraars iets boeiends én leerrijks te maken van dit vak.”

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.