Nieuw bouwproject in Veurne hergebruikt eigen afval- en regenwater

Op de site ‘Suikerpark’ in het West-Vlaamse Veurne wordt een slim waternet aangelegd om het eigen afval- en hemelwater te verzamelen, te zuiveren en te hergebruiken. De Vlaamse overheid heeft het licht op groen gezet voor een subsidie van in totaal 891.280 euro. Het gaat om het grootste project op het vlak van duurzaam waterbeheer van het land.

Inès Aoun | 23 maart 2022
Suikerparkvijver
Het waterpeil van de grote vijver die als buffer dient voor het hemelwater zal constant worden gemonitord.

De West-Vlaamse Intercommunale WVI en projectontwikkelaar ION ontwikkelen samen een nieuw en duurzaam stadsdeel in Veurne met woningen, een bedrijventerrein en een natuurgebied. De Suikerpark site is volop in opbouw. Dat zorgt ervoor dat de vraag naar water op de site zal toenemen in een gebied waar steeds vaker waterschaarste heerst. Om die te counteren, krijgt de hele wijk een tweede waternet.

Kristof Vanfleteren, CEO van ION: “Vergelijk het met de regenwaterput van een huis, maar dan voor een hele wijk. Alle hemel- en afvalwater van het hele terrein zal worden samengebracht, ter plaatse gezuiverd en herverdeeld. Denk daarbij bijvoorbeeld aan alle neerslag die op de daken van omliggende bedrijven valt, maar ook aan alle afvalwater van baden, douches, lavabo’s en wasmachines. In plaats van het in de riolering te laten wegstromen, zal dat allemaal worden gezuiverd en hergebruikt door gezinnen en bedrijven.”WVI en ION slaan daarvoor de handen in elkaar met Colruyt Group, PepsiCo (die beide regenwater van hun daken ter beschikking stellen), Aquaduin en de stad Veurne.

Natuurbeheer

Het nieuwe waternet houdt rekening met het aangrenzende natuurreservaat. Zo zal het waterpeil van de grote vijver die als buffer dient voor het hemelwater constant worden gemonitord en is natuurbeheer prioritair. Op die manier wordt de site van in totaal 49 hectare een stuk weerbaarder tegen zowel waterschaarste als wateroverlast.

Niet alleen de omliggende natuur, maar ook wie op het systeem is aangesloten vaart wel bij het project. Het gerecupereerde water zal ter beschikking gesteld worden naast het stadswater. Daarvoor wordt een uniek financieringsmodel uitgewerkt: Water Service Company (WASCO) Suikerpark. Die instelling investeert in de nodige installatie, zuivering en leidingen.

Proeftuinen droogte

Het project is het grootste in het subsidieprogramma ‘Proeftuinen droogte 2021’ van de Vlaamse overheid. Het programma wil gemengde gebieden met industrie, residenties, natuur en landbouw aanmoedigen om te experimenteren met nieuwe technieken en nieuwe manieren van waterbeheer.

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!