MVO

Plus Ngo’s stappen op uit protest tegen Europese Commissie

Vijf ngo’s die milieu- en consumentenbelangen verdedigen, stappen op uit het Europese Platform on Sustainable Finance. Met die actie protesteren ze tegen de inmenging van de Europese Commissie ten behoeve van industriële lobbygroepen.

Koenraad Coel | 15 september 2022
European Union
Tabrez Syed

Om de klimaat- en energiedoelstellingen van de Green Deal te halen, wil de EU directe investeringen in duurzame projecten en activiteiten aanmoedigen. De commissie stelde daarvoor een lijst op van duurzame economische activiteiten; de EU Taxonomy. Die lijst kwam begin dit jaar nog onder vuur toen onder meer gascentrales en kernenergie, onder bepaalde voorwaarden, als groen geclassificeerd werden. De beslissing zette ook kwaad bloed bij leden van het ‘Platform on Sustainable Finance’, een groep van experts bedoeld om technische adviezen te verlenen bij het opstellen van de EU Taxonomy.

Beïnvloeding door lobbygroepen

Vijf organisaties stappen nu op uit het platform uit protest tegen wat zij zien als politieke inmenging vanwege de commissie. Ze verklaren dat de commissie bij wet verplicht is om de EU Taxonomy te verantwoorden aan de hand van sluitend wetenschappelijk bewijs. Maar bij de beslissingen rond bosbeheer, bio-energie, gascentrales en kernenergie zou de commissie het advies van de experts herhaaldelijk genegeerd hebben, zonder daar zelf wetenschappelijk onderbouwde argumenten voor te geven. Volgens de vijf ngo’s laat de commissie zich daarbij beïnvloeden door industriële lobbygroepen.

De organisaties die opstappen uit het Platform on Sustainable Finance zijn: de European Consumer Organisation (BEUC), Birdlife Europe and Central Asia, Environmental Coalition on Standards (ECOS), Transport & Environment, en het WWF European Policy Office.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.

SDG

Betaalbare en duurzame energie Waardig werk en economische groei Industrie, innovatie en infrastructuur